Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Кюстендил. Екип на група „Спасителни дейности“ към РСПБЗН - Кюстендил е спасил живота на 35-годишен мъж от града. Вчера той паднал в кладенец при опит да слезе и да ремонтира спрялата да работи водна помпа, задушил се от изгорелите газове на разваления уред и загубил съзнание. Сигналът за необходимостта от намеса на спасители бил подаден в РСПБЗН от пристигналия на място екип на Спешен център. Спасителната група веднага предприела животоспасяващи действия, осигурила подаване на кислород и извадила мъжа от кладенеца. Той е транспортиран за лечение в кюстендилската болница. Снощи съпругата на пострадалия се е обадила в РСПБЗН, за да изрази своята признателност към спасителите, благодарение на които съпругът й е стабилизиран и животът му е вън от опасност.

Вчера призори във вила край Сапарева баня веселието на компания от млади хора приключило със сбиване, в което били използвани хладно и огнестрелно оръжие. Един от участниците в препирнята е наранен с нож в корема, а друг - с пистолет в таза. Двама от участниците в инцидента са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ - Дупница, пострадалите са настанени в здравно заведение за лечение. По случая е започнато досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Велико Търново. 44-годишна жена е обвинена в извършване на тежко криминално престъпление. На този етап е изяснено, че в събота, около 17.00 часа, в жилището им, между нея и съпругът й /43г./ е възникнал скандал. При разпрата тя нанесла прободни рани в корема и гърба на мъжа си. Пострадалият бил откаран и настанен за лечение във великотърновската болница, където в неделя е починал. След доклад на материалите в прокуратурата, Д.Т. е привлечена като обвиняема. Наложена й е мярка за неотклонение „задържане до 72 часа“.

Бургас. Плевенчанин бил задържан в момент на получаване на пари от телефонна измама. Бургаски криминалисти действали по сигнал, постъпил в Първо РУ на 17 юли, около 13.30 часа – 86-годишна жена се е оплакала за получено съмнително обаждане. Жената обяснила, че й били поискани 4000 лева, тъй като неин роднина заболял тежко, а за лечението му били необходими средства. В резултат на незабавно организираните оперативни действия, в момента на получаване на исканата сума, полицейските служители задържали 46-годишния Х.Х. от Плевен. Мъжът е отведен в ареста за срок до 24 часа. Изяснено е, че той бил използван като посредник. Работата по документиране на случая и установяване на участието му и при други телефонни измами продължава.

Двама мъже, засечени с наркотици, са задържани в полицейските управления в Царево и Камено. Вчера, около 21.50 часа, служители от РУ – Царево спрели в Ахтопол лек автомобил „Опел”, управляван от 29-годишния А.А. от Бургас. В колата пътували и двама негови съграждани. В хода на проверката, в чантата на водача, служителите на реда открили четири топчета канабис и найлонов плик с метамфетамин. Младият мъж е задържан за срок от 24 часа, срещу него е образувано бързо полицейско производство. Друг бургазлия бил засечен с наркотици от служители на РУ – Камено. Около 2.00 часа тази сутрин, те спрели за проверка лек автомобил „Рено Туинго”, управляван от 20-годишен жител на Бургас. В хода на инспекцията, у спътника му – А.М. /25 г./, полицаите открили четири найлонови пакетчета - три от тях с канабис и едно с бяло прахообразно вещество, чийто състав е в процес на изясняване. А.М. е задържан за срок до 24 часа, а по случая - образувано бързо полицейско производство.

Стара Загора. Канабисови насаждения са открити при проверка, извършена на 17 юли в село Търничени, община Павел баня. Служителите на реда инспектирали частен имот на ул. „Витоша“, обитаван от С.Л. /37 г./. В дворното място те се натъкнали на засадени общо 16 растения от рода на конопа, достигнали  различна височина. По случая е образувано досъдебно производство.

Ямбол. Нелегални имигранти са установени при спецоперация на служители на областната дирекция. Полицейската акция за противодействие на засиления миграционен натиск от Турция към България и незаконното пребиваване на чужденци на територията на Ямболска област е реализирана вчера под наблюдението на Районна прокуратура - Ямбол. Около 18.20 часа, на 281 км от АМ “Тракия”, в посока София, униформените спрели за проверка микробус „Фиат Дукато”, управляван от 51-годишен мъж от София. При проверката, в товарния отсек на автомобила, са установени 38 чужденци - мъже, жени и деца, без документи за самоличност, по техни данни – сирийски граждани. Настанени са в Разпределителен център – Елхово, където ще продължи и работата за установяване на самоличността им. Водачът на микробуса е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

София. Криминално проявен мъж е задържан от служители на Второ РУ след поредна кражба. На 7 юли, жител на столичния ж.к. „Свобода” подал сигнал за извършена от дома му кражба. При огледа било установено, че неканеният гост проникнал в жилището на първи етаж след натиск на балконската врата. Оттам взел дрехи, алкохол и други вещи и избягал. По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е установен и задържан столичанинът И.Н. /44 г./, който е криминално проявен и осъждан за кражби. Част от откраднатата чужда собственост е намерена и иззета. След доклад на събраните по случая материали в Софийската районна прокуратура, му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 195 от НК.  Наложена му е постоянна мярка „задържане под стража”.

Търговище. Повече от 25 кг тютюн без платен акзиц е иззет при специализирана акция, проведена на 17 юли в Попово. В хода на полицейските действия е извършена проверка в дома на 58-годишния Б.Х. Установено е, че мъжът съхранява 26,8 кг ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол. Работата по случая продължава.

Шумен. 7 кг тютюн без акцизен бандерол е намерен и иззет от района на Градски пазар - Върбица. Процесуално-следствените действия на служителите от сектор “Противодействие на икономическата престъпност” към ОДМВР - Шумен и колегите им от полицейското управление във Велики Преслав били предприети след получен сигнал. При претърсване на лек автомобил Фолксваген “Пасат” със сливенска регистрация, собственост на М.К. /27 г./ от село Ябланово, те открили 5 кг насипен тютюн без бандерол, какъвто се изисква по закон. В товарен автомобил Рено “Мастер”, собственост на А.К. /58 г./, са намерени още 2 кг от акцизната стока. Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

Варна. Специализирана полицейска операция за установяване и документиране на престъпления против интелектуалната собственост е проведена вчера на територията на к.к. Св. Св. Константин и Елена. При проверка в търговски обект те констатирали, че там се продават дрехи, носещи логото на различни търговски марки без необходимата документация за изрично съгласие от страна на правопритежателя. Иззетите стоки са на обща стойност около 42 000 лева. Образувано е досъдебно производство срещу съдържателката на обекта – Ш.К. /35 г./ от Варна. Материалите по случаите са докладвани на Районна прокуратура – Варна.

Кърджали. Автомобил “Ауди”, чиито регистрационни табели са обявени за издирване в Шенгенската информационна система, бил установен в Кърджали. За първоначална регистрация в Пътна полиция колата докарал Т.В. /69 г./. При извършената справка е изяснено, че инициатор на издирването е Германия. Табелите са иззети. Работата по случая продължава сектор “Противодействие на криминалната престъпност” към областната дирекция.

Пловдив. Досъдебно производство е започнато срещу трима мъже от Раковски за хулиганска проява. Вчера В.Й. /40 г./, И.Л. /38 г./ и Г.Р. /31 г./ извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и оказали съпротива на пристигналите на сигнала полицейски служители. Тримата са отведени и задържани за 24 часа в ареста на районното управление. За случая е уведомена Районна прокуратура – Пловдив.

Видин. Полицията работи по изясняването на сигнал, постъпил тази сутрин от кметския наместник на село Гара Орешец. Той бил информиран от майката на девойка за инцидент, станал снощи в населеното място. По думите й около 22.00 часа, по време на организирана забава, младеж от близкото село Медовница поканил на танц дъщеря й, с която били познати. Девойката отказала и между двамата възникнал спор, при който младежът я ударил през лицето. Полицейски служители от РУ - Белоградчик са на място и работят по изясняване на всички факти и обстоятелства около инцидента.  


БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!