Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

София. Столични полицаи задържаха двама мъже за противозаконно отнемане на два автомобила. Служители от сектор „Престъпления свързани с МПС”- СДВР започнали работа по получен в полицията сигнал на 6 април за противозаконно отнет лек автомобил „Фолксваген Голф” в столичния ж.к. „Люлин”. На 9 април, след проведена полицейска операция, двамата мъже били задържани докато опитвали да приведат в движение чуждия голф. Установена е самоличността им - Н.К./38г./, криминално проявен за престъпления свързани с МПС, и Д.Й./40г./, и двамата от София. При задържането те оказали съпротива. В резултат на проведени бързи заградителни действия били задържани и двама кандидат купувачи на откраднатия автомобил. В процеса на разследване е изяснено, че същия ден Н.К. и Д.Й. направили опит да откраднат автомобил от същата марка и в ж.к. „Връбница”. Последвали обиски и претърсвания на адресите и личните автомобили на двамата, иззети  са множество мобилни телефони и SIM карти към тях, три свидетелства за регистрации на МПС, полици за застраховка „Гражданска отговорност”,  знаци за преминаване на „Годишен технически преглед”, газов пистолет и патрони за него. По случая било образувано досъдебно производство. След задържането на четиримата, кандидат клиентите били разпитани като свидетели и освободени. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура на Н.К. и Д.Й. са им повдигнати обвинения за престъпление по чл. 215 от НК. На Д.Й. е наложена мярка за неотклонение „подписка”, а на Н.К. – 72-часовата мярка за задържане било изменена в постоянна.

Стара Загора. Антични монети са открили и иззели служители на РУ- Казанлък. Вчера, на паркинг в село Дунавци, те предприели проверка на лек автомобил „Опел Корса”,  управляван от 41– годишен мъж. При претърсването на колата униформените попаднали на общо 382 антични монети. В багажника имало и кирка. Процесуално-следствените действия продължили и в дома на мъжа в село Търничени, откъдето били иззети още 29 антични монети и металдетектор. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство.

Добрич. 66-годишен мъж е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Снощи, около 17 часа, бил получен сигнал в полицията, че в района на гимназия в града мъж е произвел изстрели с пистолет. Незабавно към мястото били насочени полицейски екипи. Там те заварили 66-годишния местен жител, от когото е иззет газов пистолет. Установено е, че с това оръжие П.П. е произвел три изстрела. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Велико Търново. 20-годишен мъж от Твърдица е обвинен в противозаконно отнемане на лек автомобил. На 6 януари тази година при обход в Килифарево служители на РУ – Велико Търново забелязали изоставен лек автомобил „Опел Фронтера“, собственост на мъж от Твърдица. От проведените действия по разследването било установено, че след извършеното престъпление автомобилът бил обявен за общодържавно издирване. В хода на разследването в полицейския капан попаднал и извършителят на престъплението – В.Т. /20г./ , известен на полицията и осъждан. След доклад на материалите в прокуратурата той е привлечен в качеството на обвиняем, към момента изтърпява присъда "лишаване от свобода" в затвора в Бургас. Инкриминираният автомобил е върнат на собственика.

Кърджали. Досъдебно производство за подкуп е образувано в областната дирекция срещу А.Н./44/. Като управител на фирма, служител поискал от него удостоверение за доходи с цел получаване на детски добавки. Вместо да издаде документа, длъжностното лице поискало пари. Фирменият управител е задържан за срок до 24 часа в полицията. Работата по случая продължават Икономическа полиция и разследващ полицай.

Пловдив. След проведено активно разследване служители на Четвърто РУ разкриха извършител на джебчийска кражба в Пловдив. На 3 април, от чантата на 54-годишна посетителка в магазин на ул. “Капитан Райчо” било откраднато портмоне с лични документи и около 170 лева. В хода на предприетите действия по образуваното досъдебно производство авторът – М.М. /52 г./ от Асеновград, е задържан за 24 часа. Допълнителна справка показала, че мъжът е с криминални регистрации и осъждан. Работата по документиране на случая продължава.

Около 23 часа снощи, полицаи от Пето РУ се отзовали на сигнал за проникване с взлом в къща в село Крумово. На адреса служителите задържали 46-годишния С.А. от Пещера, който се подготвял да открадне различни вещи. Мъжът е отведен за 24 часа в ареста на районното управление. По случая е започнато бързо производство.

Бургас. 20 чужденци, без документи за самоличност, са задържани вчера от служители на сектор „Криминална полиция“ в ОДМВР – Бургас и колегите им от Четвърто РУ. Те забелязали групата в гориста местност на около 300 м след разклона между селата  Твърдица и Димчево. Чужденците, сред които 6 жени и останалите мъже, се били събрали около лек автомобил „Форд Експлорър“, с чуждестранна регистрация. Те нямали документи за самоличност, по техни данни били от Афганистан. Предадени са на сектор „Миграция“ при ОДМВР – Бургас. Работата по случая продължава.

София – област. Помещение, оборудвано за отглеждане на канабис в домашни условия, е открито при полицейска операция в Етрополе. В хода на акцията, проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция и колегите им от РУ- Етрополе, бил проверен частен адрес в Етрополе. В стая на приземния етаж те попаднали на помещение, оборудвано за отглеждане на канабис в домашни условия. Местопроизшествието е запазено и в условията на неотложност е извършено претърсване и изземване. Намерени и иззети са около 0.5 кг зелена листна маса и съцветие, реагиращи на канабис. Обитателят на къщата е  задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354А, ал.3 от НК. Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура- Етрополе.

Габрово. Полицията в Севлиево и Дряново задържа двама мъже за притежание на дрога. На 12 април, в хода на специализирана операция срещу престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, криминалисти извършили претърсване в жилището на 16-годишен младеж от Дряново. Там те намерили и иззели плик с 86 г суха листна маса, която при полевия наркотест реагирала на марихуана. Младежът  бил задържан за срок до 24 часа. Срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 354 А, ал. 3 от НК. Същия ден, в ареста попаднал и 25-годишен севлиевец, който бил спрян за полицейска проверка в района на жилищен комплекс в  Севлиево.Забелязвайки униформените, той изхвърлил полиетиленово пликче с 2.45 г марихуана. Последвало претърсване на адреса му, откъдето  откъдето криминалистите иззели още едно пакетче с 2.80 г марихуана и  пликче с 3.29 г бяло прахообразно вещество, реагирало на метамфетамин при полевия наркотест. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по случаите продължава.

Пазарджик. Други трима мъже са задържани от пазарджишки и пещерски полицаи също за притежание на наркотични вещества. Вчера сутринта служители от РУ-Пещера предприели проверка на С.В./25г./ и В.Я./47г./, и двамата от Пещера и иззели от тях 10 хартиени пакетчета - тип писмо, съдържащи кафяво прахообразно вещество -  хероин. С.В. бил задържан, но В.Я. успял да избяга и да се укрие. Предприети са действия за неговото издирване и задържане. В следобедните часове екипи на сектор „Криминална полиция” при РУ-Пазарджик предприели проверка в дома на 26-годишния Д.П. от областния град. На адреса те открили около 618 г марихуана, 51 г амфетамин и 25 таблетки екстази. Наркотичното вещество е иззето, а Д.П. е задържан в ареста за срок от 24 часа. И по двата случая са образувани полицейски производства.

Варна. Към 1:45 часа вчера, във варненския ж.к. «Младост», при полицейска проверка на М.Н. (18 г.) от областния град е установено, че младежът държи в себе си пакетче бяло кристално вещество. Направената експертна справка установява, че става въпрос за марихуана - 0,84 грама и производно на амфетамин с тегло - 2,04 гр. По случая е образувана преписка, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. Мъжът са задържан за срок до 24 часа.

Търговище. Четирима са задържани за контрабанда на акцизни стоки в хода на проведена специализирана полицейска операция от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. Действията по разследването започнали след получен сигнал. На околовръстния път край Търговище, до разклона за Разград, в момент на транспортиране на около 150 кг ситно нарязан тютюн за пушене са заловени Н.В./45 г./ от Благоевград, 30-годишната Д.М. от село Абланица – управлявала лек автомобил „Киа Пиканто“ с благоевградска регистрация, М.А./48г./ от Благоевград и водачът на „Мерцедес“ Б.П. /47г./, също от  Благоевград. В хода на разследването станало ясно, тютюнът е бил предназначен за разпространение в страната. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК под надзора на  Районна прокуратура-Търговище.


БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!