Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Шумен. За нов сценарий на телефонна измама, в който се използва името на  здравната каса предупреждават служителите на реда. По издирването на извършителя работят криминалисти на ОДМВР-Шумен. Негова жертва станала 76-годишна местна жителка. Вчера тя получила телефонно обаждане, непознат мъж се представил за лекар и обяснил, че в болница след токов удар е приет сина й, за него се полагат медицински грижи, разходите за които ще бъдат поети от здравната каса. Тъй като обаче в момента касата не разполагала с толкова пари, жената била помолена да услужи с 5 000 евро – средства, които на другия ден ще й бъдат възстановени.  С идеята, че помага на сина си, майката тутакси предала исканата сума на “представител” на болницата. Малко по-късно установила, че е измамена и потърсила помощта на полицията. По случая е започнато досъдебно производство. Криминалистите отново напомнят на хората да не се доверяват на непознати, при най-малко съмнение първо да търсят близките си,да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Бургас. В резултат на предприети бързи действия по сигнал за извършена кражба, криминалисти на РУ-Царево установили и задържали автора на престъплението. Вчера към 09.30 ч. помощ в полицията потърсила 42- годишна собственичка на склад на едро в с. Лозенец. Обяснила, че през нощта от офис в сградата била изнесена метална каса с 2 125 лева. При извършения на място оглед експертите изяснили, че кражбата била извършена, след като злосторникът е проникнал вътре през незатворен прозорец  на тоалетна на първия етаж. В процеса на предприетите бързи оперативни и издирвателни действия в полицейския капан попаднал 34-годишния Ю.К. от София. Установено е, че същата нощ той е „атакувал“ и магазин в Приморско, откъдето успял да отмъкне неустановено до момента количество обувки и чанти. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на лицето продължава.

Вчера към 17.00 ч., в близост до училище «Иван Вазов» в Слънчев бряг, служители от Районно управление - Несебър предприели проверка на 21 годишния Т.П. от Сливен. У него те намерили пликче със зелена тревна маса, реагирала при полевия наркотест на канабис. Последвало претърсване и в квартирата му, откъдето униформените иззели още едно пликче с канабис. Т.П. е задържан със заповед за задържане за срок до 24 ч., а работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър. 

Отново вчера служители на Второ РУ-Бургас засекли шофьор на лек автомобил, седнал зад волана на л.а. „Фолксваген Голф“ след употреба на наркотици. Бургазлията В.П. /34г./ бил спрян за проверка към 14.35 ч. в района на бл. 70 в к-с «Братя Миладинови». След като тестът за дрога отчел положителна проба за употреба на метамфетмин и амфетамин, мъжът бил задържан в полицейския арест.

Хасково. 11 700 къса безакцизни цигари, 8 кг тютюн и 4 грама амфетамин са иззети при операция, проведена от служители на ОДМВР Хасково, съвместно с колеги от сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при РУ Хасково и икономическите полицаи на свиленградското управление. Проверени са търговски обекти, жилища, леки автомобили и лица. Хасковските криминалисти конфискували 10 160 къса от общото количество контрабандни цигари и 8 кг ситно нарязана листна маса с мирис на тютюн. В район на хасковско училище бил обискиран 32-годишен мъж от село Малево, в чиито дрехи открили 4 станиолови топчета с бяло прахообразно вещество – амфетамин. Останалото количество от 1540 къса безакцизни папироси са иззети от  частен дом и хранителен магазин в Любимец от икономическите полицаи. Работата по случаите с нелегална търговия с акцизни стоки продължава

Кюстендил. Служители на РУ-Бобовдол са задържали 35-годишния Ю.Р., минути след като снощи е извършил кражба от къща в града. Задържаният е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“ в бобовдолския затвор, кражбата е извършил, докато е бил в отпуск. Служителите на реда установили, че Ю.Р. е проникнал в къщата, докато собственичката била в двора. Отнел е 130 лв. и други лични вещи. Уведомени са затворническите власти и прокуратурата, а по случая е започнато досъдебно производство.

Плевен. 21-годишен е задържан в село Бъркач, непосредствено след като увредил имущество на кметството. В неделя към 15.16 часа в РУ-Долни Дъбник бил получен сигнал за младеж, който след употреба на алкохол започнал да буйства в центъра на с. Бъркач, псувал и обиждал преминаващите хора, преобърнал и изпотрошил 12 цветарника - собственост на кметството. Пристигналите незабавно на мястото служители установили самоличността му – 21-годишен от селото, и го задържали. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.216 от НК. Предстои материалите да бъдат внесени в Районна прокуратура – Плевен. 

Двама младежи са задържани за притежание на марихуана. Плевенчаните, на 18 и 20 години, били засечени в хода на полицейска операция, проведена на територията на жк "Сторгозия". При обиските у тях били открити  общо 12 полиетиленови топчета със зелена тревиста маса, дали характерното оцветяване на марихуана при полевия наркотест. По случаите са образувани бързи производства за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК. Уведомен е прокурор. Продължава работа разследващ полицай.         

Стара Загора. Служители на областната дирекция са задържали 28-годишен пловдивчанин. Вчера към 05.20ч., на кръстовището на бул.”Розова долина” и ул.”Цар Иван Асен” в гр.Казанлък, полицейски екип предприел проверка на  паркиран л.а.”Фолксваген Голф”. На предната лява врата на колата униформените открили плик с 3.5 г бяло твърдо вещество. При обиск на мъжа, пътувал в автомобила, е иззето пликче, съдържащо същото вещество, реагирало при лабораторния тест на амфетамин. Последвало задържането на К.И. , срещу когото е образувано бързо полицейско производство.

Благоевград. Успешна операция по противодействие на наркоразпространението е проведена и на територията на сандански и Петрич. Снощи към 22.00 часа на ул.”Чудомир Кантарджиев” в Сандански полицаите спрели за проверка местен жител. При обиска от  И.Л./37г./ е иззето полиетиленово пликче, съдържащо около 1.96 г прахообразно вещество, реагирало положително на кокаин. Мъжът е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал.3 от НК. Отново вчера служители на РУ-Петрич предприели проверка на къща и дворно място в с. Тополница, обитавани от
М.Г./46г./. В двора те открили пластмасови кофички със засадени около 16 зелени тревисти растения, реагиращи положително на канабис.

София. Столични полицаи работят по установяване на обстоятелствата около възникнал пожар в заведение на ул. „Цар Калоян“. Сигналът бил подаден  тази сутрин към 4.30 ч. чрез тел. 112. Към адреса незабавно били изпратени екипи на полицията, бърза помощ и столичната пожарна. Огънят бил бързо овладян и потушен. При инцидента е  пострадал от удар по главата охранител на обекта, който е транспортиран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ и е оставен за лечение без опасност за живота. Експерти са извършили оглед на местопроизшествието, образувано е досъдебно производство, в рамките на което се работи и по версия за умишлен палеж. 

За броени дни служители от Второ РУ задържали двама рецидивисти след извършен грабеж. На 3 юни, мъж от Крива река подал сигнал във Второ РУ, че на 1 юни около 23.00 ч. на спирка на градския транспорт, в района на Централната жп гара, бил нападнат от двама непознати, които след побой му отнели мобилния телефон и 50 лв. Пострадалият потърсил лекарска помощ и бил настанен в болнично заведение за лечение без опасност за живота със счупена челюст. По случая било образувано досъдебно производство. В хода на проведеното разследване столичните криминалисти попаднали в дирите на криминално проявените и осъждани за кражби и грабежи С.А./29г./ и Ц.П./27г./ от София. Откраднатият мобилен телефон бил намерен у един от задържаните. След задържането им в полицейския арест и доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, на С.А. и Ц.П. са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 199 от НК и са им наложени мерки за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа, които с определение на Софийски градски съд са изменени в постоянни.

Русе. 36-годишен мъж е задържан по подозрение за съучастничество в умишлен палеж. На 2 юни към 19.13 часа от тел. 112 е постъпил сигнал за пожар в гаражна клетка, намираща се между ул. „Юндола“ и ул. „Котовск“ в Русе. Пристигналите пожарникари заварили горящи вещи в средата на клетката. Огънят бил бързо потушен, в хода на предприетите действия било установено, че постройката е собственост на местен жител, стопанисвана била от фирма като складово помещение. При огледа били установени следи за умишлен палеж, стартирало разследване по случая за извършено престъпление по чл. 330,  ал.1  от НК. В хода на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия е задържан М.Н. /36г./ от Русе.  Работата по образуваното досъдебно производство продължава. 

Пловдив. Служители на сектор “Пътна полиция” издирват водач на моторно превозно средство, блъснал дете и напуснал местопроизшествието вчера в Пловдив. По първоначални данни, около 15.45 часа, на пешеходна пътека на кръстовище между ул. “Съединение” и ул. “Братислав Велешки” 13-годишно момиче било ударено от неустановен да момента автомобил. След преглед в болница то е освободено за домашно лечение с контузия на ръка. Предприети са действия за установяването на шофьора, който не само не спрял и не е оказал помощ на детето, но и е побързал да се укрие след извършеното нарушение.


БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Времето