Информационен бюлетин

Информационен бюлетин


София. В Девето РУ е задържан 55- годишен мъж за разпространение на фалшиви евро. На 14 октомври, в ж.к. „Люлин”, при проведена полицейска операция, след сигнал за мъж, опитващ се да приведе в обръщение фалшива валута, полицаи от Девето РУ задържали Г.М./55г./ от София. При задържането му мъжът направил опит да изхвърли плик, съдържаш 20 неистински копюри с номинал от 100 евро всяка. По случая било образувано досъдебно производство, а Г.М.- задържан с полицейска мярка до 24 часа в районното управление. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура на задържания е повдигнато обвинение за престъпление по чл.244 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.

Полицаи от Седмо РУ разкриха извършител на поредица грабежи. Работа по разследването започнала през месец май, когато 20- годишна столичанка заявила в полицията, че на 11 май към 22.30 ч. в ж.к. „Младост” мъж, когото тя познава само по малко име, отнел със сила преносимия й компютър, а няколко дни по-късно, на 18 май по същия начин отнел и мобилния й телефон. По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на  проведените оперативно- издирвателни действия бил задържан извършителят на деянието- Т.Т./29г./ от София. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура на задържания е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.198 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 500 лв.

Велико Търново. Взломна кражба на пари, златни накити и монети от жилище в Лясковец разкриха местни криминалисти. Престъплението е извършено на 17 октомври, а от жилището липсвали 660 лв., около 50 г златни накити, 10 сребърни монети /емисии от 1893 – 1934 г./. От проведените действия по разследването е установено, че извършител на кражбата е 25-годишният  Д. Г. от Елена, известен на полицията и осъждан. След доклад на материалите в прокуратурата той е привлечен като обвиняем. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка". След проведен следствен експеримент с негово участие откраднатите накити и монети са намерени и иззети. Работата по случая продължава.
 
Канабис иззеха служители на полицейското управление в Павликени. Вчера сутринта е извършена проверка в жилище в с. Горна Липница, обитавано от 31- годишния Г. Г. В хода на проверката, в гараж на къщата, униформените се натъкнали на 5 растения, с тегло на листната маса 511 г. При направен полеви наркотест те реагирали на канабис. В шкаф в помещението полицейските служители открили още 3 грама от наркотичното вещество. По случая е започнато бързо производство.

Търговище. Двама мъже са задържани за притежание на дрога при проведена вчера специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества. Към 19,40 часа на бул. „Митрополит Андрей“ униформените спрели за проверка лек автомобил “BMW”, управляван от 23- годишен мъж от с. Подгорица. В колата пътували двама негови съселяни- А.М. /29г./ и А.М. /26г./. При последвалото претърсване у тях били намерени и иззети общо 5 г канабис и 1.5 г бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин при полевия наркотест. В процеса на работа били извършени и процесуално- следствени действия в района, където двамата живеели. Близо до дома им в с. Подгорица полицаите попаднали на тайник, в който били укрити още 150 г канабис. Те са задържани в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, а по случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от НК.

Пловдив. Контрабандни стоки са иззети при специализирана полицейска операция срещу незаконното разпространение на цигари и алкохол, проведена вчера на територията на ОДМВР – Пловдив. В рамките на денонощието екипи на районните управления на областната дирекция са проверили 9 частни адреса и 8 търговски обекта - четири в квартал “Столипиново” и по един в квартал “Коматево”, Асеновград, Стамболийски и село Рогош. Общо са конфискувани над 18350 къса цигари и близо 17,5 литра алкохол без български бандерол. Акцизните стоки са иззети, а по случаите са образувани 3 бързи производства и 17 преписки.

Бързо производство е образувано срещу 55- годишен жител на село Кръстевич за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. В хода на процесуално- следствените действия, вчера, разследващи полицаи от РУ – Хисаря открили в дома му пистолет, пушка и 30 патрона от различен калибър, без необходимите разрешителни документи. С полицейска заповед мъжът е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

Плевен. Криминалисти от ОДМВР- Плевен работят активно по разкриването на извършителите на серия автокражби. На 18 октомври бил получен сигнал, че за времето от 1.30 часа на 17 октомври до 8:30 часа вчера от автокъща в града са откраднати внесени от Италия четири леки автомобила без регистрационни табели - "Ленд Ровер" и три "Мерцедес"-а. В хода на разследването, в село Беглеж полицейските служители открили единия „Мерцедес“, а в село Тодорово - "Ленд Ровер"-а. Назначени са технически експертизи. Уведомен е районен прокурор. Работата по разкриване и документиране на престъплението продължава.

Монтана. На 17 октомври в 23,15 ч. в РУ- Лом е постъпил сигнал от 63- годишен мъж от с. Трайково, че минути по-рано същия ден трима мъже са взломили входната врата на къщата му, след което го нападнали и му нанесли побой. В резултат на предприетите бързи действия полицаите влезли в дирите на тримата извършители  – Б.М./28 г./, А.М./20 г./ и16-годишен -  тримата от Лом. Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство. Тримата са задържани за срок до 24 часа. Работата по документиране на случая продължава.

Кюстендил. Криминалисти от РУ- Дупница разкриха оранжерия за производство на марихуана.  При осъществените процесуално- следствени действия в имот в с. Джерман са изкоренени 13 растения с тегло 57 кг, а на тавана на къщата са открити чували със зелена листна маса – 9.5 кг.  Видът на растенията и листната маса е установен с полеви наркотест. Задържани са 70- годишната собственичка на къщата и внукът й - Д.И./23 г./ По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Враца. На 7 октомври в УП- Криводол е получен сигнал от жител на гр. Криводол, който заявил, че за времето от 5 до 7 октомври от жилището му са били отнети плазмен телевизор,  кафе машина, фритюрник, микровълнова печка, две ъглошлайф-машини, ел.дрелка, различни инструменти. В резултат на предприетите оперативно-издирвателнни действия криминалистите установили, че кражбата  е извършена от криминално проявения В.Б./22г./ от Криводол. Инкриминираните вещи са намерени  и иззети от различни адреси в Криводол и с. Габровница.

Ловеч. Служители на сектор «Противодействие на икономическата престъпност» при ОД МВР- Ловеч иззеха алкохол и цигари без акцизен бандерол. Вчера те извършили проверка в хранителен магазин в с. Чавдарци и открили 400 къса цигари без български акцизен бандерол от различни вносни марки, а в дома на собственика на обекта на открити около 150 литра наливен етилов алкохол /ракия/ без документи за произход. По случая е образувано досъдебно производство.
Тетевенски полицаи задържаха 26-годишен мъж от града, след като на 18 октомври около 18.20 часа  при направен му личен обиск на улица в гр.Тетевен, в дрехите му е открит плик с кафяво прахообразно вещество, с бруто тегло 25,18 грама. При тестване с полеви тест веществото е реагирало на хероин. По случая е образувано досъдебно производство.

Силистра. 40- годишен мъж е задържан за предлагане на подкуп на полицейски служител. Вчера по бул. „Велико Търново” в Силистра 40-годишният Х.Б., водач на товарен автомобил „Мерцедес” с полуремарке, след като не спазил пътен знак, ограничаващ движението на тежкотоварни автомобили, бил спрян от екип на пътна полиция. За да осуети полицейската проверка и налагането на санкция, водачът направил опит да подкупи полицейския служител с банкнота от 5 евро. За случая незабавно била уведомена дежурната част на ОДМВР- Силистра, а оперативна група извършила оглед. За предлагане на подкуп на длъжностно лице Х.Б. е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

Стара Загора. 20-годишна бургазлийка и неин връстник от с. Орешак са задържани за участие в измамна схема. Криминалистите стигнали до тях в процеса на предприети оперативни действия,след сигнал, постъпил от 77-годишна жена на 5 септември. Тя обяснила, че се простила със сумата от 9 500 лева по схемата да помогне на полицията в предприети действия по задържане на измамници. Парите тя поставила в найлонова торбичка и хвърлила през терасата на дома си. В полицейския арест, в рамките на 24 часа, са задържани К.К - жителка на Бургас и Д.Д. от с. Орешак. Работата по случая продължава.

Перник. Над 6 000 къса контрабандни цигари са иззети при поредна успешна операция на служители на ОДМВР-Перник срещу съхранението и разпространението на акцизни стоки без бандерол. Радомирски полицаи претърсили къща в с. Чуковец, обитавана от 65-годишния В.И. Намерени и иззети са 5 840 къса контрабандни цигари без акцизен бандерол. Мъжът, познат на органите на реда със съзнателно използване на документ с невярно съдържание, е задържан за 24 часа.  Започнато е досъдебно производство. По същото време, при проверка на перничанина Й.Г./71 г./ , служителите на областната дирекция иззели 240 къса нелегални цигари от различни марки. Предстои да му бъде съставен акт за административно нарушение. Й.Г. е залавян и друг път с контрабандни цигари. Засиленият контрол продължава.

Перничанин е задържан за притежаване на наркотици и шофиране на автомобил под въздействието на упойващи вещества. Вчера, около 14.30 часа, на ул. „Златоград“, служители на Второ РУ – Перник спрели за проверка лек автомобил „Алфа Ромео“, управляван от 27- годишния М.Й. от областния град. Изяснено е, че мъжът е седнал зад волана след употреба на амфетамин – показал а реакцията на извършения тест. След личен обиск, в  него полицаите намерили и иззели 1, 37 грама марихуана. М.Й. – регистриран за държане на наркотични вещества, шофиране на автомобил след употреба на алкохол, хулиганство и нанасяне на телесна повреда, е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Процесуално-следствените действия продължават под надзора на Районна прокуратура – Перник.

ОДМВР- София. На 17 октомври в РУ- Правец е получен сигнал за извършена кражба на бензинов тример, газова бутилка и други вещи от жилището на 75- годишна жена в с. Равнище. В хода на незабавно проведените издирвателни и процесуално- следствени действия криминалистите установили, че извършител на деянието е В.В./33г./ от с. Гложене. По случая е образувано досъдебно производство. На автора на кражбата е повдигнато обвинение за престъпление по чл.196, ал.1,т.1 от НК и му е наложена мярка за неотклонение «задържане под стража» за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.
          
През м. юни служители на РУ- Самоков започнали работа по изясняването на получен сигнал от местен жител, че незаконно са му присвоени строително скеле, 40 чамови талпи и други строителни материали. В процеса на работа  те установили, че извършител на деянието е Н.П. /47г./ от Самоков. По случая е образувано досъдебно производство. На Н.П. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 206 ал. 1 от НК.


БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!