Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Велико Търново. Криминалисти на областната дирекция задържаха 56-годишен мъж от В. Търново, участвал в извършването на 8 телефонни измами, при които възрастни жители на областния град и Дебелец са били ощетени с над 24 000 лв. Разследващите попаднали на следа, която ги завела до Х.К., неизвестен до момента на полицията, след като на 12 октомври миналата година 81-годишна жена от В. Търново се простила с 3000 лева. Тя повярвала, че помага на племенника си, който й се представил по телефона и поискал капаро за поръчани от него стоки. В хода на проведените действия по образуваното досъдебно производство Х. К. попаднал в полицейския капан. Изяснено е, че мъжът е съпричастен към извършването и на още 7 телефонни измами по идентични схеми или по популярния вече сценарий „съдействие при задържане на телефонни измамници”. Ощетени са възрастни жени от В. Търново и Дебелец. Деянията са извършени в периода 8 – 29 октомври миналата година. След доклад на материалите в прокуратурата Х. К. е привлечен, като обвиняем за извършена в съучастие с други неизвестни към момента лица измама.


Монтана. Криминалисти на районното управление работят по образувано досъдебно производство за телефонна измама на възрастна жена от града. На 19 януари помощ в полицията потърсила 76-годишна местна жителка. Обяснила, че предния ден, около 11,00 ч., на домашния й телефон се е обадил мъж, който започнал да заплашва нея и семейството й със саморазправа и побой, ако до 20 минути на указано място не предаде сумата от 15 000 евро. Няколко минути след разговора получила ново обаждане от друг непознат, който се  представил за началник на Криминалната полиция в гр. Монтана и я помолил да съдейства на полицията за залавяне на обадилите й се по-рано престъпници. За целта  се уговорили тя да остави в плик всичките си пари /сумата възлизала на  2 985 лв./ до дърво в Попската градинка в града. Повярвала в полезността си, жената тутакси изпълнила заръчаното и едва по-късно осъзнала, че е попаднала в измамна схема. 

София. Служители от Шесто РУ работят по изясняване на инцидент, станал снощи в ж.к. „Овча купел”. Според първоначалните данни, около 23.00 ч., 20- годишен мъж с лек автомобил „Алфа Ромео”, несъобразявайки се с атмосферните и пътни условия,  нанесъл материални щети на три паркирали автомобила. Един от собствениците на засегнатите коли – 40- годишен столичанин, видял случващото се, слязъл, нападнал и бил провинилия се водач. Пострадалият е прегледан в болнично заведение и освободен, а  40-годишният мъж е отведен в Шесто РУ, където са му снети обяснения. Работата по случая продължава.
След извършен грабеж, 38- годишен столичанин попадна в ареста на столичното Девето РУ. Разследването започнало през 2015 година, когато 38-годишна жена подала жалба в полицията. Заявила, че на 6 октомври, около 10.30 ч., на спирка на масовия градски транспорт на улиците „Александър Мицкевич” и  „Връх Манчо”,  непознат мъж издърпал от врата й златна верижка докато слизала от автобуса. След това той избягал. По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на оперативно-издирвателните и процесуално-следствени действия, проведени от криминалистите от сектор „Грабежи” при СДВР, злосторникът бил установен и задържан. С.К. /38г./, от София е криминално проявен,сочат полицейските регистри. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура той бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл.198 от НК. Осъден е на лишаване от свобода за срок от 1 година.

Пловдив. При специализирана операция вчера служителите на реда в Асеновград са иззели голямо количество контрабандни цигари. Част от незаконната стока е открита в жилището на 83-годишен местен жител. Останалото количество било иззето от лек автомобил, ползван от негов 60-годишен съгражданин. Срещу двамата мъже са започнати предварителни проверки за престъпление по чл. 234, ал.1 от НК. 

Видин. Вчера, в рамките на провеждана специализирана полицейска операция, униформени спрели за проверка лек автомобил с видинска регистрация, управляван от криминално проявения В.В. /46г./ от гр. Кула. При инспекцията те установили, че в багажника на автомобила мъжът превозвал килограм с тютюн без бандерол. Акцизната стока е предадена доброволно. По случая работи РУ-Кула.

Перник. Нерегламентирана дейност е била извършвана във фирма за изкупуване на метални отпадъци. Това е установено вчера по време на акция, проведена от служители на секторите „Противодействие на икономическата престъпност“ и „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР–Перник, заедно с  представители на РИОСВ. Контролните органи проверили пункт в  града, стопанисван от 38-годишния И.В. На площадката се съхранявали излезли от употреба автомобили без разрешение, съгласно Закона за управление на отпадъците. Съставен е констативен протокол и акт за установено административно нарушение. Проверките продължават.


          
БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Времето