Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Бургас. Полицаи осуетиха предаването на пари след телефонна измама. Служители на бургаското Второ РУ действали незабавно по сигнал за извършване на престъплението в ж.к. „Братя Миладинови“, постъпил около 12.00 часа вчера. Според информацията, при измамата била използвана схемата „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“. В резултат на организираните бързи оперативни действия, полицаите задържали 43-годишния криминално проявен Н.Й. от Бургас в момента на вземането на торба с пари, хвърлена от балкон. Мъжът е отведен в ареста с полицейска мярка до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Криминалисти задържаха извършителите на домова кражба. Д.Н. /32 г./ и П.Н. /25 г./, и двамата криминално проявени жители на село Екзарх Антимово, проникнали в къща в селото, след като счупили прозорец, и със сила отнели от 76-годишната собственичка парична сума. В резултат на оперативните действия, предприети от служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас и РУ – Карнобат, била установена самоличността на извършителите. Мъжете са задържани за срок до 24 часа. Пред разследващите те направили пълни самопризнания и подробно описали механизма на извършеното деяние. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на Д.Н. и П.Н. продължава.

Мъж, издирван във връзка с влязла в сила присъда за кражба на МПС, е задържан при заградителни действия. В хода на издирвателната работа служители на „Криминална полиция” при бургаското Второ РУ добили информация, че криминално проявеният С.М. /32 г./ от Бургас се укрива в частен апартамент в областния град. Изяснено било, че мъжът проникнал в жилището, което било в ремонт, под предлог, че е строителен работник и ще шпаклова стените. При действията, предприети съвместно със служители от „Специализирани полицейски сили” към ОДМВР – Бургас, мъжът е задържан и отведен в бургаския затвор за изтърпяване на присъдата.

Перник. 25-годишен жител на Пещера е задържан за убийството на негов съгражданин. Наложена му е прокурорска мярка за срок до 72 часа. На 21 януари в полицията бил получен сигнал за починал 44-годишен мъж в апартамент. Криминалисти и разследващи полицаи извършили оглед на местопроизшествието, при коите следи от насилие не били открити. Последвалата аутопсия показала данни за извършено убийство. В резултат на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия било установено, че няколко мъже от Пещера живеели на горепосочения адрес. Гастрольорите работели като дървосекачи в местното горско стопанство. На 20 януари вечерта жертвата и 25-годишният Х.К. се скарали. По-младият нанесъл побой на по-възрастния, в резултат на който битият починал. Х.К. е привлечен като обвиняем и е задържан за срок до 72 часа. До този момент не е познат на органите на реда.Работата по започнатото досъдебно производство продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Перник.

София. В Шесто РУ е задържан извършител на грабеж. Разследването започнало, след като на 4 януари 24-годишен столичанин се оплакал в полицията, че няколко дни по-рано, на спирка на бул. „Президент Линкълн“, бил нападнат от непознати. Те му нанесли побой и отнели чанта, в която носел 200 лева, мобилен телефон, таблет и други лични вещи. В резултат издирвателните действия, предприети в рамките на образуваното досъдебно производство от служители на Шесто РУ, съвместно с техни колеги от сектор „Грабежи” – СДВР, бил установен и задържан един от извършителите на деянието - К.И. /22 г./ от София, криминално проявен и осъждан за престъпления против собствеността. След доклад на събраните материали по случая в Софийската районна прокуратура, К.И. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. Наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа в последствие е изменена в постоянна.

30-годишен столичанин попадна в ареста на Първо РУ за притежание на наркотици. На 18 януари, около 21.30 часа, на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, служители от районното управление спрели за проверка мъж със съмнително поведение. Установена била самоличността му - С.Д. /30 г./ от София. У него било намерено и иззето пликче с растителна маса. Последвало  претърсване в жилището му, където полицаите открили две кутии и пликче със същото съдържание. Назначената експертна справка показала, че са иззети общо 10 г коноп. По случая е образувано досъдебно производство, а С.Д. - задържан в районното управление с полицейска мярка до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура, на задържания е повдигнато обвинение по чл. 354 а от НК и наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Велико Търново. Горнооряховски криминалисти задържаха двама мъже в момент на проникване в чуждо жилище. В хода на специализираната полицейска операция за противодействие на престъпността, на 21 януари около 20.00 часа, в железничарския град били арестувани Н.С. /37 г./ от Търговище и И.А. /43 г./ от Плевен, и двамата известни на полицията и с множество криминални и съдебни регистрации за кражби. Те били отведени в ареста с полицейска мярка за срок до 24 часа. В хода на допълнителните действия по разследването е изяснено, че И.А. е извършител и на кражба на  техника, пари и златни накити от жилище в Горна Оряховица, извършена на 16 декември миналата година. Тогава, 43-годишният мъж проникнал в апартамента, взломявайки стъкло на врата на тераса. След доклад на материалите в прокуратурата, вчера И.А. е привлечен в качеството на обвиняем. С постановление на районната прокуратура е задържан за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпната дейност на двамата продължава.

Ямбол. На 23 януари, в 18.05 часа, в ОДМВР - Ямбол постъпил сигнал за възникнало пререкание на ул. „Юндола“ в областния град, при което 58-годишен мъж е прострелял в лявата подбедрица 47-годишния си брат. След стрелбата извършителят избягал и се е укрил от органите на реда. Пострадалият бил транспортиран от екип на Бърза помощ до ямболската болница. След оказване на медицинска помощ, той е освободен. За установяването и задържането на родственика му били предприети незабавни заградителни и издирвателни действия, в резултат на които, около 22.00 часа той бил локализиран и задържан в комплекс „Златен рог“. При извършения обиск у 58-годишния мъж са намерени самоделен револвер с пет патрона и един самоделен еднозаряден пистолет. Последвали процесуално-следствени действия в дома на задържания, откъдето са иззети девет малокалибрени и осем големокалибрени патрона, 13 самоделни патрона с различен калибър, стъкленици с насипен барут, самоделен револвер с пет гнезда, самоделна еднозарядна пушка, два самоделни еднозарядни пистолета, самоделна сабя, самоделно копие и множество ножове с различна дължина. Мъжът е отведен в ареста с полицейска мярка до 24 часа. Разследването по случая продължава под надзора и ръководство на Ямболската районна прокуратура.

Стара Загора. Криминалисти разобличиха мъж, подал фалшив сигнал за кражба на автомобил. Разследването започнало, след като на 21 януари, в 2.15 часа, в ОДМВР – Стара Загора постъпил сигнал за изоставен катастрофирал „Фолксваген Голф“. Собственикът на колата, 20-годишен жител на Гълъбово, първоначално заявил пред полицаите, че превозното средство е било противозаконно отнето. В хода на оперативно-издирвателните действия, предприети по образуваното досъдебно производство, разследващите изяснили, че, шофирайки, младият мъж претърпял пътен инцидент и изоставил автомобила, тъй като не притежава свидетелство за правоуправление на МПС.

Кърджали. 27-годишен е задържан, след като в автомобила му са били открити два вида наркотици. В хода на специализирана операция за противодействие на престъпността, употребата и разпространение на наркотични вещества, за проверка снощи, около 22 часа, в Кърджали бил спрян лек автомобил „БМВ“, шофиран от В.К. /27 г./. Тестът на водача за употреба на наркотик дал положителен резултат. Издаден е талон за медицинско изследване и е взета кръвна проба за анализ. При проверка на колата полицаите открили на две места бяло прахообразно вещество, което реагирало на амфетамин, и суха листна маса, за която тестът показал, че е марихуана. Наркотиците са иззети, а притежателят им е задържан в полицейското управление. Образувано е незабавно производство и работата по случая продължава.

Пловдив. Пловдивчанин попадна в полицейския арест за хулиганска проява. Към 19.00 часа вчера, на телефон 112 постъпил сигнал за стрелба на пл. “Съборище” в областния град. Изпратен незабавно на адреса екип на Четвърто РУ установил, че от тераса на апартамента си 25-годишен мъж произвел изстрели със законно притежаван газов пистолет. Извършителят, който бил във видимо нетрезво състояние, е отведен за 24 часа в районното управление. Оръжието е иззето. По случая е започнато бързо производство по чл. 325, ал. 1 от НК.

София-област. 48 литра контрабанден алкохол иззеха служители на РУ - Елин Пелин от частен дом. В рамките на образувано досъдебно производство, вчера полицаи извършили претърсване в частен дом в с. Гара Елин Пелин. В стая на първия етаж на къщата са намерени общо 48 литра алкохол без български акцизен бандерол, разпределени в пластмасови бутилки с различна вместимост. Установеното количество е иззето по надлежния ред. По случая е образувана преписка за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

Монтана. Контрабанден тютюн иззеха полицаи при проверки, извършени вчера. В частен дом в Брусарци, обитаван от 75-годишната Е.М., служителите на реда открили 18,3 кг насипен нарязан тютюн, без необходимия акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство. Други 0.8 кг насипен тютюн без български акцизен бандерол били иззети от дома на 59-годишната А.Ц. в село Медковец. По случая в РУ – Лом е образуван заявителски материал. Работа продължава.

Пожар. Тази нощ, около 3.45 часа, на телефон 112 постъпил сигнал за пожар, възникнал в къща за гости и заведение, намиращи се в района на плаж „Кабакум”. Незабавно на място са изпратени четири противопожарни автомобила, екипите са потушили огъня. При пожара е загинала 45-годишна жена, живуща на адреса. По случая има образувано досъдебно производство, изясняват се причините за възникване на огъня. Материалните щети, нанесени по сградата, са значителни.

Инцидент. Мъж е загинал, след като е бил блъснат от влак. Около 5.05 часа на 23 януари, в РУ - Ихтиман бил подаден сигнал, че на главен железопътен път София- Бургас, в участъка между селата Веринско и Вакарел, бърз влак е блъснал човек. Извършен е оглед на местопроизшествието. Установена е самоличността на загиналия - на 65 години от село Вакарел. Машинистът е изпробван за употреба на алкохол, пробата му е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Софийската окръжна прокуратура.


          
БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Времето