Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Добрич. 43 – годишен от Ветово е задържан за телефонна измама. Сигналът бил подаден на 24 януари, около 18 часа от 68 – годишна жителка на Генерал Тошево. Тя обяснила, че била измамена по схемата за съдействие на полицията при залавяне на извършители на измама. Жената се доверила на непознатия и оставила пред входа на жилището си 12 450 лева, 100 евро, 50 английски лири и 19 грама златни накити. Незабавно стартирали оперативно- издирвателните действия, в които се включили служителите на РУ- Генерал Тошево и областните дирекции в Добрич, Разград и Русе. В хода на  процесуално-следствените действия, в района на централа жп гара Русе, бил засечен криминално проявеният Н.А./43 г./ от град Ветово, у  когото били открити дадените пари и вещи. По първоначални данни мъжът е съпричастен и към друга телефонна измама в град Генерал Тошево - на 25 януари, при която 70-годишен мъж е предал сумата от 300 лева за капаро на радиатори. С прокурорско постановление, мярката му за задържане е удължена на 72 часа. Работата по установяване и документиране на цялостната престъпна дейност на задържания продължава.

Кърджали. Двама участници в аналогична телефонна измама са задържани и в Кърджали. Криминалисти разкрили „по горещи следи“ гастрольорите от сливенско село – 47-годишната А.Й. и В.Й./47/, веднага след като прибрали 7200 лв. от 67-годишна кърджалийка. Жената повярвала на сценария за оказване на помощ на полицията, изтеглила пари от банков офис и под диктовката на мнимия инспектор ги хвърлила в кош. Тогава се намесили полицаите от РУ-Кърджали и задържали злосторниците. Цялата сума е иззета и е на съхранение в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава разследващ полицай.

София. Столични полицаи разкриха извършителка на телефонна измама. Работата по случая започнала, след като на 6 януари т.г. възрастна жена потърсила помощ в полицията. Обяснила, че от 2015 до края на миналата година била въведена в заблуждение от непозната, която звъняла на домашния й телефон. Обещавала й,  че може да разваля магии по телефона, за което потърпевшата извъшила няколко парични превода. По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия криминалистите влезли в дирите на извършителката -  В.К./28г./ от Русе. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура на В.К. е повдигнато обвинение за престъпление по чл.209 от НК и е задържана с прокурорско постановление за 72 часа.

Пловдив. Извършител на грабеж е задържан в полицията в Първомай. Сигналът бил подаден на 14 януари – в подлез на жп гара в града била издърпана дамската чанта на 68-годишна жена, в която имало 300 лева, лични документи и други вещи. В резултат на предприетите оперативни и издирвателни действия разследващите влезли в дирите на криминално проявен и осъждан 26-годишен местен жител. С полицейска заповед вчера той е задържан за 24 часа в районното управление. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на прокуратурата.

Бързи производства са започнати срещу двама пловдивчани за притежание на наркотици. Във вторник на бул. “Никола Вапцаров” служители на Първо РУ установили, че 29-годишен мъж носи в себе си 0,432 грама марихуана. Същия ден на ул. “Храбрец” автопатрул на Шесто РУ предприел проверка на 23-годишен младеж, който при вида на униформените изхвърлил на земята 6 пакетчета със съмнително съдържание. Експертна справка показала, че иззетите вещества са 0,473 грама хероин и 0,255 грама марихуана. Двамата извършители са били задържани за едно денонощие. Случаите са докладвани в районната прокуратура.

Варна. Срещу 29 – годишен мъж от с. Смирненски е повдигнато обвинение за въоръжен грабеж от магазин за хранителни стоки в града. Досъдебно производство е образувано през май месец миналата година, след сигнал, че неизвестен заплашил с нож служителка в обекта, откраднал оборотните пари и избягал. В хода на проведените действия криминалистите влезли в дирите на И.М. /29 г./ от с. Смирненски, обл. Русе. След задържането му и доклад на материалите на Окръжна прокуратура – Варна, с прокурорско постановление мъжът е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение по чл. 199 от НК.

Русе. Криминалисти задържаха 35-годишен мъж за притежание на наркотици. Успешната реализация е в резултат на проведени съвместни действия на служители на ТС „Борба с организираната престъпност“ и сектор „Криминална полиция“. При задържането му Д.П. от Русе изхвърлил на земята пакетче, съдържащо около 50 грама бяло прахообразно вещество, реагирало при наркотеста на амфетамин. Последвало претърсване в жилищата, обитавани от мъжа, където са открити 280 грама хероин, 20 грама марихуана,  125 таблетки, реагиращи при полеви тест на метаамфетамин, два пакета с неустановено към момента бяло прахообразно вещество. Намерени са още и електронна везна, мобилни телефони и преносими компютри. Образувано е досъдебно производство за  престъпление по чл. 354 а ал.1 от НК. Работата по случая продължава.
 
Двама непълнолетни са задържани „по горещи следи“ за кражба. Вчера сутринта в полицията бил подаден сигнал, че с взлом е проникнато в алуминиев павилион на автогарата в града и са откраднати около 3 000 лева. На мястото бил извършен оглед от дежурно – оперативна група. В процеса на работа по образуваното досъдебно производство криминалистите установили и задържали двама 17 годишни младежи от Велико Търново. Установено е, че на 24 януари те са избягали от възпитателното училище – интернат в гр. Завет. Работата по случая продължава.

Перник. 40-годишен столичанин е задържан с над 10 грама марихуана. Вчера около 12.30 часа, в района пътен възел „Даскалово“, служители на ОДМВР – Перник спрели за проверка лек автомобил „Ауди 80“ с благоевградска регистрация. Колата била управлявана от 69-годишния Д.П. от Благоевград, с него пътувал и столичанинът Л.И. /40г. - криминално проявен за множество кражби, унищожаване и повреждане, присвояване и вещно укривателство. При извършения обиск полицаите открили  у пътника пликче с 10,31 грама марихуана. Последвало задържането на двамата мъже в полицейския арест и образуване на досъдебно производство по случая. Действията продължават под ръководството на Районна прокуратура - Перник.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!