Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Хасково. Криминалисти задържаха за серия кражби от автомобили двама чирпанлии, действали на територията на три области. Мъжете, на възраст 43 и 30 години, в средата на месеца взломили и проникнали в два фолксвагена, опел и рено, паркирани на булевардите „Ст. Стамболов” и „Раковски” в Димитровград. От колите те задигнали акумулатори, инструменти, CD-та, въдици и други вещи. След задържането им, познатите на органите на реда са признали за деянията си и са описали механизма на осъществяването им. В хода на досъдебното производство са извършени претърсвания и изземвания в жилища, ползвани от задържаните. Открити и иззети са множество крадени вещи - 26 акумулатора от различни марки за МПС, пет CD плеъра, флаш памет, зарядни устройства, мр3 плеър, очила, въдици, инструменти от МПС /ключове, клещи, отвертки/, кутии за инструменти, чанти за багаж, дрехи и обувки /отнети по време на кражбите/, раница за рибарски принадлежности, бормашини, ъглошлайф, пожарогасители, въжета и други. Мъжете са признали пред криминалистите, че са извършили множество кражби на територията на областите Хасково, Стара Загора и Пловдив. Работата по документиране на престъпленията им продължава.

Стоки с лого на защитени марки иззеха при специализирана операция икономическите полицаи от ОДМВР – Хасково, представители на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол движението на рискови стоки и товари” към ГДБОП и екипи на НАП. При проверка в областния град в складова база на хасковска фирма били установени 789 текстилни изделия, обозначени със защитени търговски марки без разрешение на правопритежателя. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 172 б от НК.

Контрабандни цигари и тютюн конфискуваха харманлийските полицаи при специализирана операция срещу незаконното съхранение и разпространение на акцизни стоки. В хода на предприетите действия била извършена проверка на хранителен магазин в Симеоновград, собственост на едноличен търговец. В обекта е установена 61-годишната съпруга на собственика, в чиято чанта са намерени и иззети 22 100 къса цигари от различни марки и 237 кг тютюн без бандерол. Папиросите и тютюна са иззети с протокол по образуваното досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК.

Бургас. Криминалисти разкриха извършителите на кражба на автомобил, намериха возилото и го върнаха на собственичката. Бързите оперативни действия били предприети по сигнал от 32-годишна бургазлийка за „Сеат Кордоба“, откраднат между 16 и 17 часа на 25 януари от паркинг пред блок в к-с „Меден рудник“. В хода на работата по случая полицаите установили, че автори на посегателството са криминално проявените Р.Ч. /33 г./ и В.Г. /28 г./. По-младият мъж е задържан същия ден, непосредствено след кражба от новопостроена кооперация в к-с „Меден Рудник”, заедно с друг свой съучастник. Разследващите изяснили, че откраднатата кола била продадена в кв. „Победа“ за 200 лева, а оттам - препродадена в Стралджа, обл. Ямбол. Автомобилът е открит и върнат на бургазлийката. Работата по случая продължава от служители на бургаското Четвърто РУ.

Четирима души, обявени за издирване, са били задържани на 25 януари при съвместни действия на служители от бургаското Първо РУ и от „Специализирани полицейски сили“ към ОДМВР – Бургас.  В хода на оперативната работа било изяснено, че криминално проявените Х.К. /29 г./, П.Ж. /34 г./, В.Г. /28 г./ и 18-годишната И.В. се укриват в ж.к. „Меден рудник“. Те са открити и арестувани в апартамент в един от жилищните блокове в комплекса. У П.Ж. полицаите открили пет глави от зелена тревна маса /марихуана/ и пликче с кристалообразно вещество /около 1 г амфетамин/. От жилището са иззети различни прекурсори и съдове за приготвяне на наркотични вещества. Х.К., П.Ж., В.Г. и И.В. са били отведени в ареста с полицейска мярка за срок до 24 часа, а материалите - докладвани на Бургаската окръжна прокуратура. П.Ж. е привлечен в качеството на обвиняем, с постановление на прокурор му е наложена 72-часова мярка за неотклонение. Работата по случая продължава.

Русе. Вчера, при полицейска проверка на мъж от областния град, служители на Първо РУ открили наркотици. При извършения на С.М. /31 г./ обиск били намерени и иззети четири топчета със светлокафяво вещество и полиетиленов плик със същото съдържание. При полевия наркотест веществото дало положителна реакция на хероин. Срещу С.М. е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354 а, ал. 3 пр. 2, т. 1 от НК.

Плевен. Наркотици иззеха служители на реда вчера. При проверка, извършена около 13.30 часа в заведение в плевенския ж.к. „Сторгозия“, у 32-годишен мъж полицаите намерили полиетиленов плик и метална кутия, съдържащи суха зелена тревиста маса - общо тегло 100 грама, реагирала положително на марихуана. Назначени са експертизи. Уведомена е Районна прокуратура – Плевен, за престъпление по чл. 354 а, ал. 3, т. 1 от НК е образувано досъдебно производство. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Работата на разследващите продължава.
 
София. В ареста на Девето РУ попадна 37-годишен столичанин за притежание на наркотици. При спецоперация срещу наркоразпространението, на 23 януари на бул. „Обелско шосе” бил спрян лек автомобил „Фолксваген Венто”. При проверката била установена самоличността на водача - Д.П. /37 г./ от София, криминално проявен. Последвало претърсване на превозното средство, в което полицаите намерили укрито полиетиленово пликче, съдържащо бяло вещество – 50 г амфетамин, както показала изготвената впоследствие експертна справка. Мъжът бил отведен в районното управление с полицейска мярка за срок до 24 часа и по случая - образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура, Д.П. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 1000 лева.

Перник. Столичанин застава пред съда за притежаване на наркотични вещества. Преди ден, в джоба на якето на 40-годишния Л.И., живущ в Благоевград, полицаи намерили и иззели 10.31 грама марихуана. Мъжът пътувал в лек автомобил, шофиран от 69-годишен благоевградчанин. Двамата били проверени на пътен възел „Даскалово“. Л.И. е криминално проявен, познат с множество кражби, унищожаване и повреждане, присвояване и вещно укривателство. Привлечен е като обвиняем и му е наложено прокурорско задържане за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за постоянното му задържане под стража. Работата продължава съвместно с Районна прокуратура – Перник.

Двама управители на заложни къщи ще бъдат глобени за сериозни нарушения в дейността им. Проверките са извършени от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник и на Второ РУ, съвместно с представители на Инспекцията по труда, ТДНАП и Комисията за защита на потребителите. Контролните органи инспектирали два обекта в пернишкия кв. „Изток“. Били установени нарушения, свързани с продажбата на стоки с неизяснен произход, липса на данни на информационните табла и неуведомяване на залогодателя при извършена продажба на стоката. Съставени са констативни протоколи и срещу управителите на обектите - 21-годишния З.И. и Д.З., са започнати административно-наказателни производства.

На перничанин е наложена глоба от 150 лева за непристойно поведение спрямо полицейски служители. Случката се е разиграла на 25 януари тази година, когато униформени от „Пътна полиция“ проверили лек автомобил „Рено Канго“ в района на сградата на община в областния град. Органите на реда съставили акт за административно нарушение на 47-годишния Д.З., който управлявал реното. В този момент виновният мъж започнал да се държи грубо и арогантно с полицаите. Това се случило в присъствието на граждани, които останали силно възмутени. Пристигнал и автопатрул на пернишкото Първо РУ за съдействие. На Д.З. бил съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство. На 26 януари Пернишки районен съд му наложил глоба в размер на 150 лева.  

Търговище. В резултат на незабавни полицейски действия са задържани извършителите на въоръжен грабеж. Издирвателната работа стартирала вчера, след като 17-годишно момче от село Кралево се оплакало в РУ – Търговище, че същия ден, около 15.00 часа, на ул. „Трети Март“ двама непознати го заплашили с пистолет и му отнели мобилния и телефон. Веднага е започнато разследване, в хода на което са разкрити извършителите - М.М. /20 г./ и Г.Х. /23 г./, и двамата от сливенското село Филаретово. Иззето е използваното оръжие - нерегистриран газов пистолет, собственост на Г.Х. По случая е образувано досъдебно производство по чл.198 от НК.

Кюстендил. 47-годишната В.П. от благоевградското село Микрево е извършителката на кражба на телевизор и 800 лева от дома на 75-годишен жител на село Голям Върбовник. По данни на потърпевшия, кражбата била извършена между 15 и 17 часа на 25 януари. Вчера, бобовдолски полицаи са установили и задържали извършителката, известна на полицията с множество противозаконни деяния, някои от тях извършвани на територията на Кюстендилска област, осъждана. Откраднатата чужда вещ е открита и иззета. Работата по случая продължава, уведомен е дежурен прокурор.

Пазарджик. Двама извършители на кражба за задържани от служители на полицейското управление в Панагюрище. Вчера следобед, те успели да откраднат електрически двигател от промишлен двор, собственост на частна фирма. В резултат на проведеното разследване по „горещи следи”, служителите на полицейското управление в средногорския град арестували авторите на посегателството - панагюрците И.А. /34 г./ и Н.К. /42 г./. Двамата са отведени с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано полицейско производство.

Пловдив. Извършител на кражба е задържан в резултат на бързи действия от служителите на реда в Асеновград. Към 1.00 часа вчера, на телефон 112 постъпило съобщение за проникване с взлом в складово помещение на фирма в града, откъдето били откраднати около 30 метра кабели. В хода на организираните незабавни издирвателни и заградителни действия е установен авторът – 46-годишен местен жител. Той е отведен за 24 часа в районното полицейско управление. По случая е образувано бързо производство.

Във Второ РУ е започнато бързо производство срещу 43-годишен пловдивчанин за притежание на наркотици. В сряда, в района на гребния канал в областния град, мъжът бил спрян за проверка с управлявания лек автомобил “Форд”. При последвал обиск служителите установили, че пловдивчанинът държи в себе си три пакетчета марихуана с общо тегло 2,54 грама. Той е бил задържан за едно денонощие в полицейския арест.   Материалите са докладвани в Районна прокуратура – Пловдив.

 


          
БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Времето