Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Плевен. Криминалисти задържаха мъж за телефонна измама. Вчера, около 13.30 часа в Първо РУ - Плевен бил подаден сигнал от 19-годишна плевенчанка, че след телефонен разговор с непознат е била въведена в заблуждение, че ще получи колет с документи от чужбина за неин познат. При получаване на колета жената трябвало да заплати сумата от 3000 лева. От проведените незабавни оперативни действия от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при областната дирекция и колегите им от Първо РУ в момент на предаване на пакета е задържан 40-годишен мъж от град Искър. Наложена му е полицейска мярка за 24 часа. Уведомена е прокуратурата. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК.

София – област. Петима души са задържани за притежание на наркотици при полицейски операции на територията на Костенец и Самоков. В рамките на полицейска операция, проведена вчера, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция и колегите им от РУ- Костенец проверили частен адрес в Костенец. В къщата била установена 21- годишна жена от Ихтиман, криминално проявена и осъждана. В една от стаите криминалистите открили найлонови топчета, съдържащи общо около 10 грама суха зелена тревиста маса- канабис, както и плик с около 20 грама бяло вещество, реагиращо положително на амфетамин. Още един плик с около 2 грама канабис е открит и в дамската чанта на жената. Тя, както и обитателят на къщата - също криминално проявен и осъждан, са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. В хода на акцията, за притежание на дрога, бил задържан и друг криминално проявен и осъждан мъж от Костенец, привлечен като обвиняем още същия ден. При извършената му проверка 24- годишният предал доброволно на полицейските служители топче и цигара със суха зелена тревиста маса-канабис. В рамките на образуваното досъдебно производство той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 354А, ал.3 от НК. Трима са задържаните през вчерашния ден и от самоковските полицаи. Около 21.30 часа те предприели проверка на петима младежи, намиращи се в паркиран на черен път лек автомобил. На задната седалка на колата полицейските служители намерили шест пликчета със суха тревиста маса- канабис. За срок до 24 часа е задържан 19- годишен от Самоков. Минути след полунощ, при извършена проверка на паркиран лек автомобил, служители на РУ-Самоков задържали водача, криминално проявен и осъждан местен жител. От 36- годишния мъж са иззети две опаковки с около 2 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо при направения полеви наркотест на амфетамин. По двата случая са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 354А, ал. 3 от НК.
Около 1.30 часа в ареста на РУ- Самоков попаднал и водач на лек автомобил, шофиращ под въздействие на наркотични вещества. 22- годишният Д.П. от с. Рельово бил изпробван за употреба на наркотични и упойващи вещества, при което драг чекът отчел наличие на тетрахидроканабинол. Срещу водача е образувано бързо производство за престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК.

Пазарджик. Четирима са задържани за притежание на наркотични вещества по време на полицейски акции в региона. Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при областната дирекция, заедно с колегите им от РУ-Септември в село Бошуля спрели за проверка лек автомобил „Пежо”. Колата била управлявана от О.А./48г./ и с него пътувал Л.В./34г./, и двамата от Пазарджик. У Л.В. криминалистите открили полиетиленов плик съдържа бял прах – кокаин, показал наркотестът, с тегло над 17 грама. Освен това водачът О.А. бил тестван с дрегер, като пробата му за употреба на кокаин била положителна. На улица в Пещера служители на местното полицейско управление засекли 41-годишния А.Ф. от местния квартал „Пирин”. В него били открити три пресовки с бял прах, който реагирал положително на метамфетамин и две таблетки “Subitex”. Вчера следобед полицаи от участъка в Ракитово проверили 25-годишния М.П. от село Дорково. Униформените установили, че младият мъж пренасял в себе си  полиетиленов плик с около три грама суха листна маса. След направения полеви наркотест се оказало, че съдържанието всъщност  е марихуана.

Акцизни стоки без бандерол са иззети по време на полицейски акции на територията на районните управления в Пещера и Септември. Проверени са жилищата на П.Т./41г./ от Пещера и С.Г./50г./ от Септември. На улица в Пещера пък бил спрян за проверка С.З./21г./ от Пещера. Криминалистите иззели общ6о 6860 къса цигари и малко над 7 килограма сух нарязан тютюн. Акцизните стоки са иззети, а спрямо притежателите им са образувани бързи производства.

Пловдив. Близо 9200 къса цигари, почти 20 кг насипен тютюн и 43 литра алкохол са иззети при проведена спецоперация на територията на Пловдив. В хода на операцията са проверени павилиони в кв.“Столипиново”, търговски обекти  на бул. “Мария Луиза” в Пловдив и Стамболийски. Криминалистите са проверили и частни имоти в Пловдив, Карлово, Куклен и селата Боянци, Старосел, Дълбок извор и Скутаре. Най много от контрабандната стока - 3 840 цигари  били открити  в къщата на 57-годишен мъж от Пловдив, а 32 литра алкохол в магазин на бул. “Мария Луиза”. По случаите са образувани две бързи производства и 15 предварителни проверки за престъпления по чл.234 от НК.

Велико Търново. 37 – годишен мъж е задържан в полицията. Над 300 г марихуана иззеха служители на РУ – Велико Търново от жилище в областния град. Вчера при проверка на апартамент,  обитаван от 37-годишния А.А., известен на полицията и осъждан, са открити около 327 г  суха растителна маса, която при полеви наркотест реагирала на марихуана. Срещу А. А. е образувано досъдебно производство. 

Служители на РУ – Полски Тръмбеш задържаха 62-годишен мъж, непосредствено след извършена кражба от жилище в с. Раданово. Вчера в полицейското управление бил получен сигнал за мъж, който изнася чанта с вещи от жилище в селото. На адреса незабавно бил изпратен полицейски екип, който установил, че Р.А. от с. Раданово проникнал в къщата и откраднал части от електрическа печка. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство. 

София. 38-годишен плевенчанин попадна в столичното Седмо РУ за притежание на наркотици. На 26 януари около 23.10 часа  в ж.к. „Студентски град” полицейски служители проверили мъж със съмнително поведение. Установена била самоличността му - М.М./38г./ от Плевен, криминално проявен. У него служителите на реда открили 7 полиетиленови топчета, съдържащи растителна маса и полиетиленово топче, съдържащо вещество на бучки и прах. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са марихуана с тегло около 6.50 г и амфетамин с тегло около 0.55 грама. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура на М.М. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 354 а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „подписка”. 

16- годишен младеж е задържан в Шесто РУ за кражба на спортни стоки от столичен търговски център. Действията по разследваното стартирали на 12 януари, когато управител на магазин за спортни стоки подал сигнал в Шесто  РУ за извършена кражба. В резултат на проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия било установено, че извършител на деянието е 16- годишен младеж от София. Откраднатите вещи били намерени и иззети. Събраните материали по случая са изпратени в Софийската районна прокуратура с мнение за прилагане на разпоредбите по чл.61 от НК.

Стара Загора. 30 – годишен мъж бил задържан за противозаконно отнет лек автомобил. Вчера в Първо РУ  47 - годишен мъж от Стара Загора подал сигнал, че от ул."Христо Ботев"  му е откраднат личния му  автомобил "Шкода". В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия криминалисти открили колата в Хисаря, а малко по-късно там бил задържан и извършителят  - П.К./30 г./ от Златица. Срещу мъжа е образувано досъдебно производство  по чл. 346, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

Вчера в областната дирекция бил получен сигнал, че мъж прави опит да разбие с камък стъклото на лек автомобил  "Сузуки Балено", паркиран на ул. "Капитан Петко Войвода" в града. Незабавно бил изпратен  полицейски екип, който е задържал на място Д. П. /31г./ от  Стара Загора. По случая във Второ РУ - Стара Загора е образувано бързо производство за престъпление по чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

Видин. В хода на проведена специализирана полицейска операция за противодействие на нелегалната миграция, вчера, около 00.30 часа, в непосредствена близост до язовирната стена на язовир Кула полицейски служители забелязали изоставен товарен автомобил „Мерцедес Варио“ с варненска регистрация. При пристигането на полицейския наряд от фургонната част на превозното средство започнали да слизат хора и неизпълнявайки полицейските разпореждания, част от тях се разбягали в посока близката гора. Осем души останали в автомобила, другите били установени при последвалото издирване. Групата от общо 37 чужденци е отведена в РУ-Кула за установяване на самоличност. 27 от тях са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа, на 10 непълнолетни е предоставена полицейска закрила. В хода на разследването било установено, че  чужденците са граждани на Афганистан, Пакистан и Ирак. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Шумен. Незаконно притежавана пушка, боеприпаси, около 1 кг тютюн, без акцизен бандерол и четири кутии с ръчно свити цигари, са иззети от частен дом в село Зайчино ореше. Претърсването било предприето след получен сигнал, че мъж притежава незаконно оръжие. Малко преди 11 часа вчера, в дома на 54-годишния В.И. полицейски служители намерили въздушна пушка, преработена за стрелба и  40 бойни патрони 22 калибър, без съответните разрешителни. Пушката, патроните, тютюнът и ръчно свитите цигари са иззети. Образувано е досъдебно производство.

          
БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!