Информационен бюлетин - 24 август 2017 г.

Информационен бюлетин - 24 август 2017 г.

София. Полицаи от Първо РУ задържаха непълнолетен младеж, непосредствено след извършена от него домова кражба. На 19 август, около 22.30 часа, 38-годишна жена подала сигнал в полицията, че в дома й е било проникнато през незатворена балконска врата и откраднати златни бижута. Веднага към адреса били изпратени полицейски служители. В резултат на незабавните заградителни действия, в непосредствена близост до жилището, униформените задържали укриващият се храстите извършител на деянието - 16-годишен от София. У него били открити откраднатата чужда собственост. Събраните по досъдебното производство материали са докладвани в Софийската районна прокуратура. На тийнейджъра, който е криминално регистриран в полицията и осъждан за подобни прояви, е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа.

 

Ямбол. Криминалисти задържаха 26-годишен извършител на домова кражба.  Действията по разследването започнали на 18 август, след получен сигнал от 32-годишен мъж. Пред полицаите той обясни, че в ранните часове на деня, през отворен прозорец е било проникнато в дома му и откраднати 680 британски лири и мобилен телефон. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е установен и задържан извършителят - 26-годишен местен жител. На 22 август той е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното престъпление и с прокурорско постановление му е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по случая продължава.

 

София-област. Крадци на кабели са задържани на местопроизшествието след бързи заградителни действия на елинпелинските полицаи. Около 2 часа на 23 август, при полицейска операция във връзка със зачестили кражби на телефонни кабели на обслужваната територия, служители на РУ - Елин Пелин забелязали в полето, на около километър и половина встрани от пътя за село Столник, трима мъже, които копаели и опитвали да вадят парчета от телефонен кабел. В резултат на незабавните заградителни действия на място са задържани двама от групата, криминално проявени и осъждани, от силистренското село Коларово. Третият, чиято самоличност също е установена, успял да избяга и да се укрие. При огледа, в близост до направените изкопи, са установени и два леки автомобила. След проведени в рамките на образуваното по случая досъдебно производство процесуално-следствени действия двамата извършители са привлечени в качеството на обвиняеми и с прокурорско постановление им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Монтана. Наркотични растения откриха полицаи при проверка в село Мокреш. Полицейските действия били предприети вчера от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при областната дирекция. От имот в селото, обитаван от П.Н. /65 г./, местен жител, са иззети 83 растения от рода на конопа, с общо тегло 30 килограма. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 в, ал. 1 от НК.

 

Пазарджик. Двама са задържани за притежаване на наркотици. Вчера, служители на РУ - Пещера провели акция по противодействие на наркоразпространението на територията на Батак. В местността „Картела“ полицаи спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген“, управляван от Н.П. /28 г./ от Пловдив. У пътничка в колата - А.С. /30 г./, открили стъклен буркан със зелена листна маса и саморъчно направена цигара. При направения полеви наркотест съдържанието с тегло 48 грама реагирало положително на марихуана. Няколко часа по-късно, в същата местност екипите спрели за проверка „Тойота“, управлявана от разградчанина С.Л. /24 г./, у когото намерили два полиетиленови  плика и пластмасова кутийка. Те били пълни с марихуана, екстази и метамфетамин. Наркотичните вещества са иззети, а притежателите им са задържани с полицейска мярка до 24 часа.

 

Стара Загора. Полицаи разкриха и задържаха извършител на кражба. На 12 август в полицията постъпил сигнал за откраднати перфоратор и ъглошлайф от строителен обект в землището на село Малка Верея. По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на проведените оперативно- издирвателни действия е задържан извършителят - Д.С. /51 г./ от Стара Загора. С прокурорско постановление на мъжа е наложена 72-часова мярка за неотклонение. Работата по случая продължава.

          

Плевен. Служители на Второ РУ задържаха млад мъж за притежание на наркотици. Плевенчанинът бил спрян за полицейска проверка вчера, около 14.30 часа, улица „Сан Стефано“ в областния град. Той предал доброволно на униформените: два плика с различна големина, съдържащи суха, зелена тревиста маса; саморъчно свита цигара със същото съдържание; сгъвка с бяло прахообразно вещество. За наркотиците 22-годишният мъж признал, че са марихуана и амфетамин. Назначени са експертизи. Притежателят на дрогата е задържан за срок до 24 часа. Работата на разследващите продължава в рамките на образуваното бързо производство за престъпление по чл. 354 а, ал. 3, т. 1 от НК, уведомена е районната прокуратура.

 

Задържани са двама, превозвали незаконно добита дървесина. На 23 август, в 1.35 часа, служителите на РУ - Долни Дъбник засекли в село Градина две каруци с конски впряг, натоварени с прясно отрязан дъб. При последвалата проверка установили самоличността на двамата, които я превозвали - 18-годишен и 43-годишен, жители на село Петърница. Изяснено било също, че дървесината не е маркирана с контролна горска марка и не е придружена със съответните документи. Нарушителите са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Уведомена е Районна прокуратура - Плевен. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 235, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК, работа по което продължава.       

 

Хасково. Цигари и тютюн без бандерол иззеха полицаи от Хасково и Харманли. При проверки, извършени на хора, в жилища и търговски обекти, са открити общо 6260 къса безакцизни папироси и 3 кг тютюн. Иззети с протоколи за доброволно предаване. Съставени са актове по ЗАДС.

 

26-годишна жена е задържана за джебчийска кражба. Преди два дни, жителката на Първомай откраднала портмоне с 300 лева от жена в хранителен магазин в Харманли.

 

Служители на РУ – Свиленград разследват грабеж. Сигналът за престъплението постъпил в полицията в 3.00 часа тази сутрин. Потърпевшата 31-годишна жена съобщила, че прибирайки се към дома си, е била нападната и душена от непознат мъж. Тя се развикала и грабителят отмъкнал със сила дамската й чанта с 200 лева и документи. Образувано е досъдебно производство.

 

Телефонни измами. Криминалисти от Ловеч и Пловдив разследват случаи на телефонни измами. С крупна сума е била ощетена 68-годишна жена от Ловеч. След обаждане от непознат на домашния си телефон, тя предоставила 26 300 лева. Жертва на измама станала и 77-годишна пловдивчанка. Вчера, между 14 и 16 часа, непознати се свързали с нея по телефона и я заблудили да съдейства за разследване на полицията.  Изпълнявайки дадените указания, пенсионерката сложила 4500 лева в мъжка борсета, която  хвърлила от терасата на жилището си. Работата на разследващите продължава в рамките на образуваните досъдебни производства.

 

От полицията отново напомнят: Не давайте пари, поискани по телефон от непознат. При телефонно обаждане от неизвестен номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

 

 

         

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Водещи новини

Времето