Инфформационен бюлетин - 26 октомври 2017

Инфформационен бюлетин - 26 октомври 2017

Благоевград. Полицаи от Първо РУ в областния град са установили участник в измама. Оперативните действия били предприети по сигнал от 83-годишна благоевградчанка. Тя съобщила в полицията, че около 14.25 часа вчера, непознат за нея мъж, представил се за митнически служител, е направил опит да я въведе в заблуждение и да й отнеме пари за освобождаване на митнически документи за неин роднина. В момент на получаване на сумата служители на реда задържали Д.П. /24 г./ от Благоевград. Работата по установяване на съпричастността му и към други престъпления от този вид продължава.

 

София. Служители на Второ РУ иззеха контрабанден тютюн. Акцизната стока без бандеролен знак била открита в жилището на 31-годишна столичанка на 30 юни, в рамките на проведена специализирана операция. Иззети са още 29.85 кг нарязан тютюн. Е.Д., позната на полицията за подобни престъпления, била задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа. След доклада на материалите по образуваното досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, жената е привлечена като обвиняема за престъпление по чл. 234 от НК. Наложена й е мярка за неотклонение „подписка”.

 

Велико Търново. Общо 12 006 къса цигари без акцизен бандерол са иззели и  горнооряховски полицаи. Контрабандната стока била открита вчера в база в железничарския град, състояща се от три гаражни клетки, ползвани от 36-годишен мъж. В.А. е задържан за срок до 24 часа, срещу него е започнато бързо производство.

 

Пазарджик. Отново при проверки, осъществени вчера от служители на РУ-Панагюрище и Пещера, са открити и иззети контрабандни цигари и сух тютюн.  На адрес в Панагюрище и на други три в Брацигово служители на реда открили общо около 1000 къса саморъчно направени цигари и 8.5 килограма сух нарязан тютюн, всичките без бандерол. Спрямо две жени и двама мъже са образувани бързи полицейски производства. 

 

Кърджали. Акцизни стоки без бандерол и месо без документи за произход установили полицаи от РУ - Кърджали и жандармеристи при специализирана операция. 3 кг нарязан тютюн и 140 къса саморъчно направени цигари били намерени в дома на 55-годишен мъж от областния град. Стоките са иззети и ще бъдат предадени на Митническото бюро в Кърджали за отношение по Закона за акцизите и данъчните складове. При проверка на лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 19-годишен, служители на Зоналното жандармерийско управление открили 70 кг говеждо месо. Съставили акт по Закона за ветеринарномедицинската дейност от представители на Областната дирекция по безопасност на храните са.

 

Бивш затворник е задържан в РУ - Кирково, след като проникнал в жилището на 71-годишна и я нападнал. Престъплението било извършено вчера, около 5 часа. Жената оказала съпротива и насилникът избягал. При организирани незабавни издирвателни действия нападателят бил открит от полицаи на РУ - Кирково няколко часа по-късно и задържан за срок до 24 часа. При извършена справка било установено, че 41-годишният мъж е бил освободен от затвора преди няколко месеца. Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава разследващ полицай.

 

Хасково. Досъдебно производство за съхранение на наркотици е започнато в РУ - Харманли. То е срещу 27-годишен харманлиец, съхранявал канабис в къща в село Рогозиново. В стая на дома му били открити три буркана с 560 грама суха листна маса, която при полеви наркотест е реагирала на канабис.

 

Плевен. 18-годишен е задържан за притежание на марихуана. Вчера служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" - ОДМВР предприели  проверка в къща в с. Комарево, обитаван от младежа. На холна маса в спално помещение открили близо килограм суха тревиста маса, наподобяваща растение от рода на конопа. Част от нея била в буркани и полиетиленови пликове, друга – разпиляна по масата. При направения полеви наркотест тревистата маса е реагирала на марихуана. Уведомен е прокурор при РП-Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354 "а", ал.1 от НК. Работа продължава по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Мъж, оказал яростна съпротива и ранил униформен, е задържан в полицейския арест. Вчера към 18.05 часа в ОДМВР-Плевен бил получен сигнал за шофьор, който управлява лек автомобил след употреба на алкохол. Незабавно към посочения район бил насочен автопатрул, който на място засякъл водача. Нарушителят не само отказал да представи документите си за самоличност, както и да му бъде извършена проба с дрегер  за употреба на алкохол, но и започнал да ругае и заплашва служителите на реда. При последвалото задържане оказал яростна съпротива, което наложило поставяне на белезници. След установяване на самоличността му, 58-годишният плевенчанин бил транспортиран в спешен кабинет на плевенската болница за даване на кръвна проба. Възползвайки се от момента на свалянето на белезниците за вземане на кръвна проба и подписване на необходимите медицински документи, мъжът нападнал и нанесъл юмручен удар на единия от униформените, продължил да оказва яростна съпротива при опита да бъде усмирен. Пострадалият служител е прегледан от екип на спешен кабинет, освидетелстван от съдебен лекар и освободен. За случая е уведомен  прокурор от РП-Плевен за престъпление по чл.270,ал.1, чл. 343 б, ал.1 и чл.131, ал.1, т.12 и ал.2 от НК.

 

София-област. Полицейска операция е проведена вчера съвместно с горски инспектори за недопускане на престъпни посегателства спрямо горския фонд на територията на общината. В хода на предприетите действия, на пътя между селата Радотина и Литаково, служители на РУ - Ботевград подали сигнал за спиране на лек автомобил „Ауди 80“, теглещ друга кола от същата марка без поставени регистрационни табели. Водачът не се подчинил на полицейските разпореждания, блъснал патрулния автомобил и продължил движението си. Впоследствие двете коли били установени изоставени на около километър от мястото на инцидента. Във втората е открит около един кубик дърва, немаркирани с контролна горска марка. За срок до 24 часа е задържан 30-годишен криминално проявен и осъждан мъж от село Литаково. Действията по пълното изясняване и документиране на случая продължават в рамките на образуваното досъдебни производство.

 

Съвместна операция за противодействие на разпространението на опасни за здравето храни и напитки в близост до учебните заведение е проведена вчера на територията на Самоков. В нея са участвали служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР – София и представители на Българската агенция по безопасност на храните, Регионалната здравна инспекция и Комисията за защита на потребителите. В резултат на извършените проверки са констатирани различни нарушения, за което от компетентните служители са съставени общо осем акта. Две от нарушенията - за неустановен произход на предлаганите за продажба закуски и за несъответствие на състава им с изискванията на българския стандарт, са установени в търговски обекти, намиращи се на територията на училищните дворове. Актовете са съставени от служителите на БАБХ. Останалите шест акта са съставени от служители на РЗИ за констатирани от тях различни нарушения по Закона за здравето във външни обекти, намиращи се в близост до учебни заведения. Комплексните проверки по превантивна линия продължават на територията на цялата област.

 

Силистра. Бързо производство е започнато и срещу 49-годишен жител на село Ситово. На 24 октомври полицейски служители реагирали на сигнал, подаден на тел.112, че в нетрезво състояние мъжът притеснява близките си в дома им в селото. Той не се подчинил на полицейските разпореждания, оказал съпротива, отправял обиди и закани към служителите на реда. Заради деянията си мъжът бил отведен в ареста на РУ-Силистра, а срещу него било образувано бързо производство.

 

Перник. Четирима ще отговарят за поредица от кражби на велосипеди. През месец май тази година, от входове на жилищни блокове в пернишкия кв. „Изток“ изчезнали 5 велосипеда, всеки на стойност между 209 и 324 лева. Служители на Второ РУ започнали разследвания. След проведени множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия те установили, че  автори на деянията са трима 15-годишни и 19-годишният Ц.С. Тийнейджърите са привлечени като обвиняеми. На непълнолетните е наложена мярка за неотклонение „надзор от родител“, а на Ц.С. „подписка“.

Работата продължава съвместно с Районна прокуратура – Перник.

 

Пернишки полицаи задържаха трима за грабеж. Вчера, около 17. 15 ч., на тел. 112 бил подаден сигнал от охраната на  голям магазин в областния център, че момчета направили опит за грабеж и счупили стъкло на обекта. Пристигналите на място полицаи идентифицирали и задържали 20-годишният С.П. от гр. В. Търново, дупничанинът Ц.Б./21 г./ и Б.Л./18 г./ от  Перник. Младежите опитали да изнесат от магазина бутилка ракия. Охраната ги забелязала и при опит за проверка на входа, единият от тях се опитал да удари гарда и счупил стъклопакета на плъзгаща се врата. Задържани са за 24 ч. с полицейска мярка. Започнато е досъдебно производство и работата продължава.

 

 

Телефонни измами. 72-годишна жителка на село Покрайна е станала жертва на телефонна измама, по случая е образувано досъдебно производство по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс. Вчера сутринта жената дошла в районното управление в областния град и съобщила за случилото се. Във вторник към 19.00 часа на домашния й телефон позвънил мъж, представил се като следовател. В разговора успял да я убеди да помогне на полицаите за залавяне на телефонни измамници. За целта в ранните часове вчера тя  оставила 15 000 лева пред вратата на дома си. През цялото време подържала връзка по телефона с мнимия следовател. Той я уверил, че измамниците са заловени, а парите ще си получи на следващия ден от районното управление във Видин.

 

Друга жертва на измамници станала вчера и  78-годишна плевенчанка. Тя била въведена в схемата по идентичен начин. След като повярвала на мнимия полицай, събрала в плик наличните 7000 лв., 2000 евро, златни и сребърни дамски накити, хвърлила ги през терасата и следвайки указанията му веднага се прибрала в дома си. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Уведомен е прокурор от РП-Плевен за престъпление по чл.209, ал.1 от НК. Продължава работа по случая.

От полицията отново напомнят: Никога не давайте пари и ценности, поискани по телефона от хора. Полицията по никакъв повод не търси финансово съдействие от гражданите. Получите ли телефонно обаждане с подобно искане незабавно прекъснете връзката, сигнализирайте на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР.

 

         

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!