Информационен бюлетин - 27 октомври 2017

Информационен бюлетин - 27 октомври 2017

 

София. Служители от столичното Шесто РУ разкриха две момчета, на 13 и 14 години, извършили  кражба. На 24 август, 48-годишна жена съобщила в полицията, че от шкаф за багаж в столичен магазин е установила липсата на две чанти, тип „мешка”, съдържащи мобилни телефони, лични документи и пари. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия било установено, че извършители са две момчета, съответно на 13 и 14 години, от София, познати на инспекторите от Детска педагогическа стая за подобни престъпления. Откраднатите чужди вещи са намерени и иззети. Събраните материали са докладвани в Софийска районна прокуратура с мнение за прилагане на разпоредбите на чл.61 от НК.

 

Пазарджик. Грабител рецидивист е задържан при предприети бързи действия от полицаите от РУ-Септември. Снощи, около 23 часа, в районното управление в града е получен сигнал от млада жена, живееща в Пазарджик. Тя съобщила, че трудноподвижната й 85-годишна майка, която  живее в с.Карабунар, е станала обект на грабеж след като маскиран и въоръжен с нож проникнал в къщата й, заплашил я и отнел последните й 60 лева. Незабавно към мястото били насочени дежурни екипи на полицейското управление, извършен е щателен оглед. За работа по случая бил сформиран екип от криминалисти, полицейски инспектори, експерт и разследващ полицай. Не след дълго органите на реда попаднали в дирите на грабителя. Оказало се, че това е М.Р./32г./, от същото село, регистриран в МВР за множество кражби, два пъти изтърпявал наказание  „лишаване от свобода“. Той е задържан в ареста за срок от 24 часа, а за случая е уведомена Районната прокуратура в Пазарджик.

 

Жителка на Ракитово, извършила кражба, е задържана в ареста на РУ-Велинград. Случаят е регистриран на 7 септември тази година, когато от мъж от с. Света Петка бил откраднат портфейла с лични документи, банкови карти и сумата от 1000 лева. След близо двумесечно разследване полицаите установили, че автор на посегателството е 45-годишната ракитовка Р.Х. Жената е задържана за срок от 24 часа, спрямо нея се води дознание.

Плевен. Към 17.18 часа вчера, в РУ-Белене е получен сигнал от лекар в Спешния център в града за приет пациент с наранявания по главата.  Пострадалият е транспортиран за лечение вболницата в Плевен с временна опасност за живота. Сформирана е група за разследване на случая, установена е самоличността на пострадалия - 84-годишен от с.Деков. Изяснено е, че на 25 октомври след обяд, в къщата на 65-годишна в селото е нанесен побой на възрастния мъж. Извършен е оглед, извършени са претърсвания и изземвания и от друг адрес в селото. По случая е образувано досъдебно производство по чл.128, ал.2 от НК. Уведомен е прокурор  при РП - Левски. Работата продължава разследващ полицай.      

 

Пловдив. Значително количество контрабандни цигари са иззели служители на Шесто РУ от частен адрес в квартал “Столипиново” в Пловдив. Вчера, в хода на специализирана операция срещу незаконното съхранение и разпространение на акцизни стоки, в районното управление били задържани двама пловдивчани. Полицейската мярката за неотклонение е взета спрямо 50-годишен криминално проявен и осъждан за същата дейност мъж и 18-годишния му син, след като в дома им били открити 24 880 къса цигари от различни марки, 200 къса саморъчно свити папироси и килограм нарязан тютюн, без български бандерол. По случая е образувано бързо производство по чл. 234, ал.1 от НК. Същия ден в районното управление е започната и предварителна проверка срещу 32-годишна жителка на областния град, засечена на ул. “Варвара” да носи 260 къса контрабандни цигари.

 

Мъж е заподозрян за две измами на възрастни жени от село Чоба. Вчера в  РУ – Раковски бил задържан 25-годишен жител на селото, срещу когото е започната проверка по чл. 209, ал.1 от НК. Според предварителната информация, през изминалата седмица мъжът отнел общо 200 лева от две свои съседки, на 82 и 76 години, въвеждайки ги в заблуда, че ще им достави дърва за огрев. Работата по пълното документиране на случаите продължава.

 

Видин. 1000 къса цигари без бандерол иззели вчера служителите на реда при проверки в хода на проведена специализирна операция срещу разпространението на нередовна акцизна стока в региона. Нелегалните цигари били намерени в частни имоти в селата Средогрив, Винарово и Бела Рада, както и у видинчанин, спрян за проверка на улица в областния град. По случаите е образувано едно досъдебно производство в РУ-Белоградчик и заведени три преписки в РУ-Видин. Проверяващите съставили три акта по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

Хасково. Тютюн и цигари без бандерол конфискуваха при проверки полицаи от Любимец и Димитровград. Безакцизните стоки – 4519 къса папироси и 1,540 кг нарязан тютюн  са открити при проверки в домове и автомобили. Предстои съставянето на актове по ЗАДС. Късовете цигари и нарязаният тютюн са предадени с протоколи от собствениците си.

 

Вчера полицаи от РУ-Харманли получили сигнал, че в дом на улица „Люле Бургас“ в града са отглеждат канабисови растения. При проверка на жилището на 52-годишната собственичка е открито подобно растение с височина 80 см. Полевият наркотест потвърдил, че е канабис. Образувано е бързо производство в РУ-Харманли.

 

Варна. Вчера в полицията постъпил сигнал за кражба на пари от ветеринарна клиника на ул. «Никола Козлев» в областния град - в работно време неизвестен проникнал в обекта и отнел 500 лв., оставени в чекмедже в лекарски кабинет. След проведените оперативно – издирвателни и процесуално – следствени действия е установен извършителят – 23-годишната Р.И. (23 г.) от Варна, известна на МВР. По случая е образувана преписка, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Жената е задържана за срок до 24 часа.

 

Марихуана откриха варненски полицаи при две проверки в града. Към 10:30 часа на 25 октомври, на ул. «Кавала» в областния град, при полицейска проверка на Д.И. (38 г.) от Плевен, известен на МВР и осъждан, е установено, че той носи три пакетчета със суха тревиста маса - марихуана /2,24 гр/. По-късно същия ден, към 15 часа, на ул. «Св. Св. Константин и Елена» във Варна, при полицейска проверка на И.И. (38 г.), у него е открито пакетче марихуана /3,44 гр/ и мелничка със същото съдържание. По случаите са образувани досъдебни производства, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.  Двамата мъже са били задържани за срок до 24 часа.

 

Велико Търново. Марихуана иззеха горнооряховски полицаи при акция за противодействие на разпространението на наркотични вещества. Вчера, в близост до учебно заведение в града е извършена проверка на 16-годишно момче, у което униформените намерили и иззели свивка суха тревиста маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана, около 2 гр. В рамките на същата операция е проверен и друг 16-годишен младеж. У него полицаите намерили 5 топчета - около 4 гр марихуана и торба с около 20 гр от същото наркотично вещество. Младежът е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. В двата случая са започнати досъдебни производства.

 

София - област. Над 63 литра нередовен перилен препарат са иззети при полицейска операция на територията на Елин Пелин. През вчерашния ден служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- София, РУ- Елин Пелин и представители на Патентното ведомство проведоха съвместна специализирана полицейска операция но територията на Елин Пелин. При извършените проверки на два търговски обекта и склад е установено разпространение на течен перилен препарат от запазена търговска марка без разрешение от лицензирания в страната представител и в нарушение на Закона за марките и географските обозначения. За констатираните нарушения от служителите на патентното ведомство са съставени два акта, два протокола за изземване и задържане на веществени доказателства и стоки, подлежащи на отнемане в полза на държавата и констативен протокол. Иззетото количество течен перилен препарат възлиза на 63.7 литра.

 

Двама криминално проявени етрополци са задържани при полицейска акция за противодействие на прнестъпления, свързани с наркотици. На 26 октомври служители на ОДМВР-София и РУ-Етрополе проведоха специализирана полицейска операция, при която за проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А4“, с водач и пътник двама криминално проявени мъже от Етрополе. При извършения им личен обиск, у 21-годишния пътник полицаите открили 7 топчета със суха тревиста маса, реагирала на канабис и други 4  - с бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин. По случая е образувано бързо досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354А от НК. Мъжете са задържани за срок до 24 часа.

 

Русе. Полицаи от Първо РУ-Русе установиха 18-годишен извършител на кражба. На 20 октомври, в полицията бил получен сигнал, че от служебна съблекалня на магазин на ул.“Шипка“ в областния град била извършена кражба на портмоне с лична и дебитна карти и 340 лева. Сигналът бил документиран, образувана е преписка по чл. 194, ал. 1 от НК. При последвалите оперативно-издирвателни действия служителите стигнали до  18-годишния русенец Д.С., колега на потърпевшия. Работата по случая продължава.

 

Кюстендил. Снощи служители на РУ-Кюстендил са задържали 40-годишния Е.П. за повреждане на чужда собственост - като клиент в игрална зала в града, той взломил игрална машина. Задържан е за срок до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!