Подробни демографски профили и някои наблюдения

Подробни демографски профили и някои наблюдения

thumbnail-20140521185231n В таблиците по-надолу вижте подробни демографски профили на гласувалите в изборите и референдума. Профилите позволяват подробно самостоятелно четене. 

Част от таблиците показват т.нар. вертикален процент: структура на електоратите - сборовете по вертикали дават 100%.

Другата част показват структура на групи гласоподаватели според вота за кандидати или отговори на референдума – това е т.нар. хоризонтален профил.

Като пример за четене на профилите предлагаме основни наблюдения за това как гласуваха електоратите.

Сред излезлите да гласуват на тези избори, около 1,2 млн. декларират, че са привърженици на ГЕРБ. Около и над половината са гласували за Цачева. По една десета от тях отидоха за Радев, Марешки и Каракачанов.

При привържениците на БСП, близо 80 на сто гласуваха за Радев. Това показва по-сериозна мобилизация. Радев обаче получава подкрепа и от много други политически ниши.

Две трети от електората на „Атака“, излязъл да гласува на тези избори, е подкрепил Каракачанов. По-малка част от атакистите са отишли при Марешки и Радев. Три четвърти от патриотите, са подкрепили Каракачанов.

Сред гласувалите за Каракачанов по-малко от половината са патриоти или атакисти. Сред вота за Каракачанов личат около 100 хиляди гласа от хора, които твърдят, че на последните избори са гласували за ГЕРБ. Личат и много негласували на предишните избори.

Около една трета от вота за Марешки също идва от гласували на предишните избори за ГЕРБ, а чувствителен е делът на негласувалите на парламентарни избори.

Кой гласуваха с „Не подкрепям никого“? Предимно млади хора. И тук, като че ли, ГЕРБ е загубил периферни гласове.

В микса при гласовете на Трайков, „твърдите“ реформаторски са около половината. Останалата половина от неговите гласове дойде от много места и не на последно място – от ГЕРБ.

Близо 60% от излезлите да гласуват на тези избори привърженици на ДПС гласуваха за Орешарски. Тепърва ще се оценява дали и колко са излезли.  

Демография за президентския вот: 

Вертикален процент:

President Demo V 

Хоризонтален процент:

Resident Demo H

Демография на вота за референдума:

Подкрепяте ли на народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Ref 1 demo

Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите?

 Ref 2 demo 

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за получен един действителен глас на последните парламентарни избори?

Ref 3 demo

Възложено и финансирано от:

 

Българската национална телевизия и „НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП“ АД

Проведено от:

„Галъп интернешънъл болкан" ЕАД

С подкрепата на Investor Media Group

Disclaimer:

Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of Gallup International Association.

Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as Gallup International (not Gallup or Gallup Poll).For further details see website: www.Gallup-international.com http://www.gallup-international.com/

Водещи новини

Времето