Свят на противоречиви надежди, щастие и отчаяние

Свят на противоречиви надежди, щастие и отчаяние

изтеглен файлДанни от годишното глобално изследване на УИН/“Галъп интернешънъл“, наречено „Край на годината“

66% от хората по света казват, че се чувстват щастливи. 45% са оптимисти за икономическите перспективи през 2016 г. Това са малка част от изводите от 39-ото поред глобално изследване „Край на годината“, което проучва перспективите, очакванията, възгледите и убежденията на 66 040 души от 68 страни по целия свят. Изследването е проведено от асоциацията УИН/“Галъп интернешънъл“, лидер в пазарните проучвания и изследваниятa на общественото мнение. Дейността на асоциацията у нас е представена от нашата агенция.

Ще откриете графики, както и класация на топ 10 страни с положителни отговори и топ 10 страни с отрицателни отговори. Данните в класацията са т.нар нетни стойности, т.е. от дяловете на положително отговарящите се вадят дяловете на отрицателно отговарящите. Нетната стойност е разликата между двете. Тя може да е положително или отрицателно число.

Ще откриете и данните за България.

На Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  можете да получите изчерпателни данни по страни, региони, нива на икономическо развитие, религиозни групи, демографски показатели и т.н.

 

Акценти:

  • 66% от хората по света казват, че се чувстват щастливи. През миналата година този процент бе 70. 23% не са нито щастливи, нито нещастни, а 10% се чувстват нещастни;
  • Нетната глобална стойност на щастието (щастието минус нещастието) е 56%;
  • Колумбия е най-щастливата страна в света (85% е нетната стойност на щастието), следвана от Фиджи, Саудитска Арабия, Азербайджан и Виетнам, докато Ирак е най-малко щастливата страна за втора година (-12% нетна стойност на щастие);
  • 45% от запитаните по света са оптимисти за икономическите перспективи през 2016 г.; 22% са песимистите, а 28% са на мнение, че няма да има промяна в икономиката;
  • Най-оптимистичната страна относно икономическия просперитет в предстоящата 2016 г. е Нигерия (61% нетна стойност на икономическия оптимизъм), следвана от Бангладеш, Китай и Виетнам. В другия край на тази класация е Гърция, която е най-песимистичната страна (-65% нетна стойност на икономическия оптимизъм). 
  • Малко над половината (54%) вярват, че 2016 г. ще бъде по-добра от 2015 г., 16% смятат, че ще е по-лоша, а 24% са на мнение, че ще е същата като 2015 г.
  • Бангладеш, Китай, Нигерия, Фиджи и Мароко са най-обнадеждените нации, докато в Италия споделят най-малко надежда

     Щастлив свят през 2015 г.

    В края на 2015 г. 66% от респондентите в изследването на УИН/“Галъп интернешънъл“ заявяват, че са щастливи. Отбелязва се лек спад спрямо 2014 г., когато 70% декларираха, че са щастливи. От всички анкетирани 66 040 души 10% казват, че са били нещастни, което е с 4 процетни пункта повече от 2014 г.

   Като цяло, нетната стойност на щастието в световен мащаб е 56% (щастие минус нещастие). През 2015 г. с най-висока нетна стойност на щастието е Колумбия (85%), а на другия край на тази класация е Ирак с -12% нетна стойност на щастието.


     Висок икономически оптимизъм по света

   Проучването сочи, че 45% от света е оптимистично настроен по отношение на перспективите пред икономиката през 2016 г.делът на оптимистите е двойно по-голям от дела на песимистите (22%). Не е изненадващо, че Гърция е най-песимистичната страна (-65% нетна стойност) – като се има предвид нейното тежко финансовото състояние. Най-оптимистичната страна, по отношение на икономиката е Нигерия (61% нетна стойност).

    Младежите по света са и значително по-оптимистично настроени, отколкото по-старото поколение: 31% е нетната стойност на икономическия оптимизъм сред анкетираните под 34-годишна възраст, а сред тези над 55 години тя е едва 13%.


       Високо ниво на надежда сред т.нар. стремящи се нации

    Като част от анализа, УИН/“Галъп интернешънъл“ категоризира страните в света в три групи: проспериращи (Г-7); развиващи се (оставащите държави от Г20 - като изключим тези Г7) и стремящи се - всички останали. Въпреки че нивата на доходите между тези три групи показват огромна разлика, то нивото на щастие, измерено в нетни стойности, във всичките три е подчертано високо: проспериращи - 42%, развиващи се - 59% и стремящи се - 54%.

   Все пак надеждата и икономическия оптимизъм варират значително в различните групи. Според глобалното проучване, проспериращите нации показват най-ниско ниво на надежда и икономически оптимизъм – нетни стойности съответно 6%  и -16%, за разлика от развиващите се страни, които са много по-обнадеждени за бъдещето и далеч по-оптимистично настроени за перспективите пред икономиката  -  в проценти съответно 50% и 36%. По тези показатели стремящите се нации са в средата между горните две групи – надежда: 29% нетна стойност, и икономически оптимизъм: 16% нетна стойност.

България

По отношение на щастието през отминаващата година България е на последните места в света с 39% определящи се като щастливи, 9% - нещастни, 47% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така нетната стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е 30%.

Очакванията на българите за започващата 2016 г. пък са в дялове 19% оптимисти, 20% песимисти, 43% неутрални и 18% затрудняващи са да отговорят. Така с нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от -1% България остава в негативната част на „класацията”, макар и далеч от крайности.

13% у нас очакват 2016-а да бъде година на икономически подем, а 24% - на икономически трудности. Така нетната стойност е – 11% 44% смятат, че ще е същата като 2015 г., а 18% не дават отговор.

Общата тенденция за България е за намаляване на дела на негативно отговарящите в сравнение с края на 2014 г. Вероятно 2015 г. е била по-спокойна в очите на българите на фона на по-бурната 2014 и 2013 г.

 

Жан-Марк Леже, президент на УИН/“Галъп интернешънъл“, коментира: "2015 г.  беше бурна година за мнозина по целия свят, въпреки че светът остава до голяма степен едно щастливо място. 45% от света са оптимистично настроени по отношение на икономическите перспективи за 2016 г. -  има нарастване от 3 пункта  в сравнение с миналата година. "

 

                

    Table   1 BG

  `2 BG   3 BG


Методология:

Изследването на УИН/“Галъп интернешънъл“ е ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година то бе проведено от УИН/“Галъп интернешънъл“ в 68 страни по целия свят.

Размер на извадката и работа на терен:

Общо 66 040 души са били интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (30 страни; 32 172 души), по телефон (15 страни; 11 800 души) или онлайн (23 страни; 22 068 души). Теренната работа в различните страни е проведена от септември 2015 г. до декември 2015 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.

В България изследването бе проведено между 30 октомври и 5 ноември чрез пряко лично интервю сред 1009 пълнолетни български граждани.

 

                За УИН/“Галъп интернешънъл“

       УИН/“Галъп интернешънъл“ е водеща асоциация в пазарните изследвания и проучванията на общественото мнение и се състои от 75-те най-големи независими компании за пазарни изследвания и за проучвания на общественото мнение в съответните страни с общи годишни приходи от над 500 млн. евро и покриващи 95% от световния пазар.

        За вече повече от 60 години членовете на УИН/“Галъп интернешънъл“ са доказали своите експертни умения за провеждане на международни изследвания при осигурено най-високо качество. Членовете на асоциацията са водещи национални институти с дълбоко познаване на местните изследователски методи и техники, статистически източници, бит и културни различия на всяка страна и са внимателно подбрани от Борда на асоциацията.

          Натрупаният от асоциацията опит е значителен - с международно признати експерти в почти всички области и сектори. За всяка държава има само една агенция членка. Членовете работят съвместно всекидневно, за да споделят знания, нови изследователски техники и инструменти, за осигуряването на най-подходящите решения за международни изследователски проекти, както и за обслужването на своите клиенти по най-добрия възможен начин. Членовете на асоциацията са на една от водещите позиции по технически и методологически разработки, които са повлияли не само върху изследователския сектор, но и върху целия търговски свят.

 

Disclaimer: WIN/Gallup International Association or its members are not related to Gallup Inc., headquartered in Washington D.C which is no longer a member of WIN/Gallup International Association. WIN/Gallup International Association does not accept responsibility for opinion polling other than its own. We require that our surveys be credited fully as WIN/Gallup International (not Gallup or Gallup Poll). For further details see website: www.wingia.com

 

За повече информация:

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.