Омбудсманът Мая Манолова изнесе лекция на студенти от УНСС за социалните и икономически права на гражданите

Омбудсманът Мая Манолова изнесе лекция на студенти от УНСС  за социалните и икономически права на гражданите
16 април 2018 г.

„Ролята на омбудсмана за защита на икономическите права на гражданите в условията на пазарна икономика“ - бе темата на публичната лекция, която националният обществен защитник Мая Манолова изнесе в Университета за национално и световно стопанство.


„Приех с удоволствие поканата, не само защото съм възпитаник на УНСС, т.е. аз съм част от Вас, част от тази общност, която е в тази зала, но и защото от собствен опит знам, че критичното мислене, креативният дух, които живеят в тази сграда са онзи стимул за раждане на големите идеи, на големите решения на най-важните проблеми на българското общество. А омбудсманът е там, където са проблемите, особено когото тези проблеми се отнасят до социалната справедливост, до правата и до достойнството на българските граждани“, това каза Манолова пред близо 100 студенти, дошли на нейната лекция.




       „Много се надявам, че с моя екип успяхме да докажем, че омбудсманската институция не е просто институцията, пред която можеш да се оплачеш, институция която може да огласи високо и безкомпромисно твоя проблем, но и институция, която решава проблемите. Също така се надявам, че вече е в историята и едно друго клише, а именно, че омбудсманът няма достатъчно правомощия, че няма никакви правомощия, че от омбудсмана нищо не зависи, така че той не може с нищо да  помогне. Мисля, че за тези две години и половина с моя екип доказахме как работи всяко едно от правомощията на омбудсмана“, подчерта Манолова и допълни, че най-ценното, което институцията е успяла да извоюва е лесната разпознаваемост сред хората, а „разковничето“ за това е решаване проблемите на гражданите.






Омбудсманът посочи, че в тази публичната лекция иска да привлече вниманието на курсистите към един от важните приоритети на институцията – защитата на социалните и на икономическите права на българските граждани, не само, защото е в унисон с темата на форума, но и защото следи държавата, която има ангажимент да осигури нормативни и административни предпоставки за реализацията на тези важни права на българските граждани.


„До скоро имаше големи спорове по отношение на това дали омбудсманът има право да защитава икономическите права на българските граждани. Аргументите на противниците на тази защита се свеждаха до това, че видите ли, това са частноправни отношения, че това са отношенията на гражданите с частноправни субекти, в които омбудсманът не трябва да се намесва. Но частноправни субекти са работодателите на работниците, частноправни субекти са монополните дружества, банките, бързите кредити, колекторите, застрахователните компании, т.е. ако се бях съгласила с това разбиране означаваше да лиша гражданите от най-важната за тях защита, а именно защитата срещу силните на днешния ден“, аргументира се Манолова.




В лекцията си общественият защитник разказа в исторически план развитието на икономическите и социални права на гражданите, принципът на социалната държава в Конституцията на България от 1991 г., както и за българската правна теория и конституционна практика.


Манолова изтъкна, че ролята на омбудсмана е да се застъпва за правата и свободите на гражданите, така както е посочено в чл. 91 а от Конституцията. Тя открои 4 непосредствени приоритета на омбудсмана в областта на икономическите и социални права – защита правото на труд и на справедливо възнаграждение, защита от монополите, защита срещу свръхправомощията на ЧСИ, срещу свръхпривилегиите на банките и приемане на нов Закон на несъстоятелността на физическите лица.


Омбудсманът посочи, че подходът на институцията в бъдеще е да бъде проактивен фактор, като осъществява действен мониторинг и реагира по метода на „ранното предупреждение“, идентифицирайки и решавайки проблемите на хората  с всички правомощия на институцията.

            Презентация на лекцията тук:


            Цялата лекция тук:

      Видео I част: https://www.youtube.com/watch?v=DGuEO3UuXUw

      Видео
II част:
https://www.youtube.com/watch?v=j-NjWLkLByc






 


Водещи новини

Времето