Омбудсманът Мая Манолова подкрепи премахване на запрещението за хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи премахване на запрещението за хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми
15 април 2018 г.

„Благодаря за поканата и възможността да съм част от това изключително вълнуващо събитие, което е в подкрепа и защита на правата на една от най-уязвимите групи в българското общество  - хората с интелектуални затруднения и с психично-здравни проблеми.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова днес в клуб „Перото“ в НДК, където подкрепи подписката на Национална гражданска инициатива 7000 за промяна на статуквото чрез внасяне в Народното събрание на проектозакон за физическите лица и мерките за подкрепа.


Само за час бяха събрани близо 100 подписа, като съпричастност към каузата изразиха още конституционният съдия и бивш национален омбудсман Константин Пенчев, съдия Вергиния Мичева, културният антрополог Харалан Александров, изпълнителният директор на  фондация Лумос - България Трендафил Меретев и др. Инициативата ще се реализира през следващите три месеца в 9 български града /София, Пловдив, Варна, Добрич, Видин, Ловеч, Пазарджик, Русе и Бобов дол/.




Чрез гражданската подписка организаторите настояват депутатите да разгледат и приемат проект на закон, който да премахне системата на запрещение чрез въвеждане на нови мерки за подкрепа и защита на правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.


„Национална гражданска инициатива 7000, Българската асоциация на лицата с интелектуални затруднения, Българският център за нестопанско право, фондация „Светът на Мария“ и десетки други родителски организации наистина сте пример за ангажираността, за енергията, която има в българското общество, за това аз без всякакво колебание заставам зад Вашата кауза“, подчерта омбудсманът.


Манолова предупреди, че тази реформа няма да е лесна, защото каузата не среща разбиране в българското общество, непопулярна е и ще се сблъска с неприемане, предразсъдъци и стигма, но въпреки това е изключително важна и може да променя човешки съдби.


         „Според мен, не е достатъчно всеки един от нас да е ангажиран с един конкретен случай, с една конкретна съдба дори, това което ни е нужно като общество е да можем да се обединяваме, да можем да се събираме, да можем да поискаме промяната, да инициираме промяната и да накараме институциите да поемат своята отговорност“, категорична бе тя. 






Омбудсманът попита как е възможно българското общество да търпи 70-годишен закон, който не само ограничава, но и отнема права на хора.


„Слава Богу, че благодарение на Вашата последователност, упоритост, благодарение на това, че не се отказвате ние не тръгваме от нулата, имаме все пак стъпки в промяна на нагласите по отношение възможностите на хората с интелектуални затруднения. Имаме този законопроект, в който основните действащи лица са тук – тук трябва да споменем г-жа Вергиния Мичева, задължително неправителствените организации, експертите, родителите“, посочи още общественият защитник.






Манолова бе категорична, че всички трябва да си дадат сметка колко важен е този законопроект – както за 7 000 души, поставени под запрещение и техните семейства, така и за възможността България да излезе от огромното несъответствие с международните договори, по които е страна и да отговори на осъдителните решения, заради отношението към хората с интелектуални затруднения у нас.


 „Мисля, че е излишно да казвам, че имате пълната ми подкрепа с препоръки, с участие в комисии, с публично говорене, с натиск върху институциите, за да може в крайна сметка това, което искаме всички, наистина да се случи. Истината е, че този законопроект ще помогне да се осъществи конституционният принцип – хората не просто и не само да се раждат свободни и равни по достойнство, но и да живеят свободни и равни по достойнство. Мисля, че им го дължим“, завърши омбудсманът.








 


Времето