Омбудсманът кани 12-те местни посредници и Сдружението на общините да решат как лесно и бързо да се избират обществени защитници в страната

Омбудсманът кани 12-те  местни посредници и Сдружението на общините да решат как лесно и бързо да се избират обществени защитници в страната

9 декември 2016

   Общините, в които има местни обществени посредници, имат по-добър резултат в класацията за почтеност и се отличават с по-високо ниво на прозрачност в сравнение с тези, в които няма такива. Това бе един от важните изводи в доклада на Втория годишен Индекс за прозрачност на местната среда, представен от националното представителство на Transparency International за България – Асоциация „Прозрачност без граници".


Целта на изследването, презентирано в свeтовния ден на ООН за борба с корупцията, който отбелязваме днес, е да предложи сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общинския съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България.


 Заместник-омбудсманът Диана Ковачева, която участва във форума, изрази подкрепата на институцията за избирането на повече местни посредници, защото те са пряка връзка между гражданите и местните власти. Сигналите, които постъпват по места се използват за подобряване на работата на общините и съдействат за предоставяне на по-качествени услуги към гражданите.

 В рамките на последната година омбудсманът проведе няколко срещи с местни посредници, които на този етап са само 12 за цялата страна. Едно от предложенията, разписано в проектозакон, подкрепен от омбудсмана, е да бъде намалено квалифицираното мнозинство от 2/3, което се оказва твърде висок праг при вземането на решение за избор на местен посредник. Предвижда се също държавата да осигури целево финансиране на общините, в които работят местни омбудсмани, за да се стимулира тази добра практика. Проектът трябваше да бъде гледан в комисията по местно самоуправление в Народното събрание вчера, но поради отсъствието на вносителя бе отложен за другата седмица.


В хода на дискусията днес стана ясно, че предложените от Сдружението на местните посредници промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация обаче са били отхвърлени от Националното сдружение на общините в Република България. Във връзка с това заместник-омбудсманът покани двете сдружения на територията на националния омбудсман, за да обсъдят възможностите за промени в тази посока и да им помогне да сближат своите позиции, така че броят на местните посредници да бъде увеличен. 

  Записът от дискусията и изказването на заместник-омбудсмана могат да бъдат проследени на този линк
: https://m.youtube.com/watch?v=t_PCH359bM8


Времето