Производители подкрепят с храни кампанията на омбудсмана „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо“

Производители подкрепят с храни кампанията на омбудсмана „Великден за всеки“  - „Дари празник на баба и дядо“
13 април 2016г.

   „Ще започнем кампания за облекчаване на законовия механизъм на дарения на храни, за да може в България да няма гладуващи хора“. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова след среща с представители на хранително-вкусовата промишленост, с участието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

          На срещата общественият посредник потърси и получи категоричната подкрепа от производители и търговци на храни за Националната кампания -  „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо“ , която се провежда под неин патронаж. 




       „Браншовите организации заявиха своето желание да се включат с дарения на произвежданите от тях храни. Аз им благодаря, защото подкрепата за възрастните хора в деня на празника е много важна. Първоначалната идея на кампанията  - да бъдат подпомогнати с ваучери от 20 лева пенсионерите, които няма да получат великденска надбавка, тъй като пенсиите им надхвърлят прага от 300 лева, на практика сега се разширява с даренията на храни в натура“, каза Мая Манолова.


„Една трета от българските деца не се хранят здравословно и основни храни  липсват на тяхната трапеза, поради бедност. Ако се подобри законовият регламент, това няма да бъде така и всеки ден ще осигуряваме храна на всички нуждаещи се български граждани. Надявам се много успешно да приключим кампанията „Великден за всеки“ и да започнем заедно една друга кампания – „Всеки ден Великден“  -  за облекчаване на законовия регламент за даряването на храни, което включва и отпадане на ДДС при даряването им“, посочи още Манолова.


„Със същия ентусиазъм, с който започнахме кампанията „Великден за всеки“  - „Дари празник на баба и дядо“, насочена в подкрепа на пенсионерите, ще започнем и кампания да се облекчи даряването на храни, за да може днес, в бедна България да няма гладуващи хора. Каузата е благородна, заслужава си и аз поех ангажимента като омбудсман да се включа с цялата си енергия, с всички свои правомощия в нея“, заяви общественият посредник.


„Съпричастността на хранителния бранш към кампанията „Великден за всеки“ идва в тежка финансова година, но показва отговорността му към обществото“, каза на свой ред министърът на земеделието и храните Десислава Танева и  изрази подкрепата си към обмудсмана Мая Манолова за кампанията.


„Министерството на земеделието и храните със скромните възможности, които има чрез държавните си дружествата – горски стопанства, ще подкрепи кампанията и логистиката относно доставката на храни, които хранителният бранш изрази готовност да дарява, както и по отношение на контрола“, заяви министър Танева.


 „Надявам се, че всички в България, които има възможност, биха подкрепили тази национална кампания. Това показва и доколко обществото ни е зряло да бъде съпричастно към обществени проблеми, които съществуват в страната и с които трябва да се борим“, допълни тя.


Д-р Дамян Илиев увери, че Българска агенция по безопасност на храните ще се включи на ниво експертиза и контрол и ще гарантира логистиката на цялата кампания от гледна точка на сигурността.


„Много сме доволни, че се случи срещата днес, защото омбудсманът обяви една дарителска кампания с идеята тя да докаже за пореден път, надявам се окончателно, че има смисъл в ползата да отпадне ДДС на даренията на храни и напитки“, отбеляза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.


Водещи новини

Времето