Заместник-омбудсманът Диана Ковачева: Политиката за подкрепа на семейството е неефективна

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева: Политиката за подкрепа на семейството е неефективна
1 април 2016 г.

         

         „Днешният форум поставя една много важна тема – ролята на семейството и семейната политика.  Редно е да си зададем въпроса за това защо политиката за подкрепа на семейството се оказва неефективна. Семейството играе ключова роля в живота на детето и кризата в него рефлектира с голяма сила върху децата, а последствията са пагубни за тях.“ Това  каза заместник-омбудсманът   Диана Ковачева на кръглата маса „Визия за семейната политика в подкрепа на децата и семействата в България“,  организирана в Народното събрание.


В дискусията участваха още председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателите на парламентарните комисии по образование и наука и по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите Милена Дамянова и Бойка Маринска, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева и др.


„Държавата е длъжник на децата и техните семейства. Задължение на държавата е да предприеме спешни мерки за подобряване на положението, в което се намират българските семейства и техните деца. В българските семейства настъпват сериозни сътресения, като рязкото ограничение на разходите довежда до лишения. Много родители с цел осигуряване на материални блага напускат България и намират работа в чужбина, като в тяхно отсъствие децата са отглеждани от баба и дядо, дори понякога по-малките деца се отглеждат от по-големите си братя и сестри“, подчерта Ковачева.


Заместник-омбудсманът посочи още, че у нас дебатът за правата на децата е фокусиран към децата в институции, децата в риск, върху закрилата и грижата, но от обществото убягва темата за правото на щастие на най-малките.


„Правото на щастие включва целия набор от права, закрепени в международните и вътрешни актове и се отнася до всички деца, независимо дали живеят в институции и извън семействата си, без родители, с един родител или с двамата“, обобщи зместинк-омбудсманът.


Тя посочи, че защитата правата на детето е основен приоритет на омбудсмана Мая Манолова за 2016 г., наречен „В нашите ръце“.


 


Времето