Мая Манолова иска промени в Наредбата за наследствените и персонални пенсии на децата

Мая Манолова иска промени в Наредбата за наследствените и персонални пенсии на децата


11 март 2016г.    

   Националният омбудсман Мая Манолова ще отправи препоръка към премиера Бойко Борисов и вицепремиера Ивайло Калфин за промяна в условията на Наредбата за отпускане на наследствени и персонални пенсии на деца, чиито родители са починали като студенти, заради което не са имали осигурителен стаж. Това стана ясно в Габрово, където общественият защитник бе на посещение. Решението за препоръката Манолова взе след срещата си с Борислав Петров, родител на малко дете, чиято майка - студентка е починала внезапно три месеца след раждането му.


„Според наредба на Министерството на труда и социалната политика в изпълнение на Кодекса за социалното осигуряване децата сираци на родители, които нямат осигурителен стаж, не могат да получават наследствена или персонална пенсия. Единствената възможност за получаване на такава е когато другият родител има доход под гарантирания минимален доход за България.  Това е доход, който не е променян от 2009 година и е в размер на 65 лева“, обясни Манолова. Тя обеща да отправи препоръка и за промяна на посочения гарантиран минимален доход, защото по думите й ситуацията в България от 2009 г. е променена и не е нормално този доход да не бъде осъвременен, след като с него са свързани редица социални плащания.




По-рано през деня омбудсманът направи дарение от шест компютъра във Възпитателното училище - интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Керека и от още осем компютъра в Основно училище „Васил Левски“ в село Шумата.




„Имах отправени запитвания от защитените училища в община Севлиево за промяна в тяхното функциониране. Училището в село Крамолин има проблем с транспорта, с училищните автобуси, които отвеждат децата до училище. Поех ангажимент и ще отправя препоръка на министъра на образованието и науката Меглена Кунева защитеното училище да бъде снабдено с училищен автобус. Оказа се, че децата в друго защитено училище в село Шумата нямат достатъчно компютри, за да си организират игротека. Това са деца от социално слаби семейства от един специфичен регион, в който хората се определят като българи –етнически власи. Децата са от бедни семейства, в които в най-добрия случай работи единият родител, и нямат компютри в къщи.“, разказа Манолова.




Омбудсманът подчерта, че от началото на годината е стартирала кампанията „В нашите ръце“, която е насочена именно към такива будни и талантливи деца от социално слаби семейства.


„Мисля, че ако всеки човек, който има възможности, подкрепи поне едно дете ще направи добро дело на само за това дете, но и за себе си и за България“, категоричен бе омбудсманът.


В Севлиево Мая Манолова се срещна и с кмета на града д-р Иван Иванов, с когото обсъди възможностите за избор на местен обществен посредник.




          Националният омбудсман изрази готовност заедно с председателя Бойка Маринска и членовете на Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите да изработят законодателни промени, които да стимулират избора на местни обществени посредници.


„Гражданите нямат нужда от послушни защитници, така че, ако ще се правят промени, ще участвам и със залагането на механизми, които да осигурят независимост на местните обществени посредници“, подчерта Манолова.