КНСБ поиска от омбудсмана да сезира КС за отпуските

КНСБ поиска от омбудсмана да сезира КС за отпуските
27 януари 2016 г.

Да бъде подписано споразумение за сътрудничество за защита на гражданските - трудови, социални и икономически права на хората - за това се договориха днес на среща омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров.


По време разговора Димитров обърна внимание на текстове от Кодекса на труда, които според юристите на синдиката са в противоречие с Конституцията. Става въпрос за разпоредби, отнасящи се до погасяване правото на платен годишен отпуск по давност и оттам обезщетяване само на неизползвания платен годишен отпуск, който не е погасен по давност; предоставяне право на субективна преценка на работодателя за прекратяване на трудовия договор, поради придобито право на пенсия от работника или служителя; нефункционирането на текстовете от Кодекса на труда, гарантиращи правото на работника да получи уговореното трудово възнаграждение в пълен размер. Така според КНСБ се нарушава принципът за достойно заплащане на труда.


Манолова и Димитров се договориха още да си партнират и в борбата с монополните дружества.


 „Нашите членове също са потърпевши от техните своеволията, така че виждам широко поле за сътрудничество и съвместни действия в защита на гражданските им права и за възстановяване на справедливостта“, отбеляза президентът на КНСБ.


Омбудсманът Мая Манолова увери, че още днес, на заседание на Консултативния конституционен съвет, който действа към институцията, ще постави за обсъждане предложенията на синдикалната организация да сезира КС.