Константин Пенчев ще участва в Деветия семинар на Европейската мрежа на омбудсманите

Константин Пенчев ще участва в Деветия семинар на Европейската мрежа на омбудсманите
 гр. София, 13 септември 2013 г.

Българският омбудсман Константин Пенчев ще участва в Деветия семинар на Европейската мрежа на омбудсманите, който ще се проведе в периода 15-17 септември 2013 г. в Дъблин. Темата на форума, организиран от омбудсмана на Ирландия и Европейския омбудсман, е „Добрата администрация и правата на гражданите във времена на строги икономически ограничения”. 

В рамките на четири работни сесии участниците в семинара ще обсъдят отражението на икономическата криза върху защитата на правата на човека и върху работата на администрацията с гражданите. Обществените посредници ще коментират вариантите за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени европейските омбудсмани в тази ситуация.

Европейската мрежа на омбудсманите включва повече от 90 служби в 32 европейски страни. В мрежата членуват националните и регионални омбудсмани и сходните институции в държавите-членки на Европейския съюз, страните-кандидатки за членство в ЕС, някой други европейски държави, както и Европейският омбудсман и Комисията по петициите към Европейския парламент.


Мрежата е създадена през 1996 г. и е сериозен инструмент за взаимодействие между омбудсманите и техните екипи. Тя действа и като ефикасен механизъм за сътрудничество при разрешаването на конкретни случаи. Чрез семинари и срещи, редовен бюлетин, електронен дискусионен форум и служба за ежедневна електронна размяна на новини се обменят опит и добри практики.  

Водещи новини

Времето