Омбудсманът Гиньо Ганев прие Ан Оуърс – Главен инспектор на затворната система на Англия и Уелс, носител на орден на Британската империя за заслуги

Омбудсманът Гиньо Ганев прие Ан Оуърс – Главен инспектор на затворната система на Англия и Уелс, носител на орден на Британската империя за заслуги
София, 15 април 2010г.

Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев прие Ан Оуърс – Главен инспектор на затворната система на Англия и Уелс. Г-жа Оуърс е в България, по повод заключителната среща във връзка с приключването на проекта 'Укрепване ролята на затворната система в България'.

На срещата присъстваха Кевин Бари – директор в Министерството на правосъдието на Великобритания, Греъм Джонсън – туининг съветник на Министерството на правосъдието на Република България, и Емил Маджаров – заместник-директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието.

Гиньо Ганев запозна британските представители с резултатите от проверките, които омбудсманът прави в затворите, следствените арести и поправителните домове в цялата страна. Посочени бяха някои трайни проблеми в българската пенитенциарна система, като например пренаселеността, лошите битови условия в затворите, качеството на работа на затворната администрация, неуредиците, свързани с медицинското обслужване на лишените от свобода и др.

            От своя страна Ан Оуърс представи принципите и методологията, по която работи специализираният Инспекторат по затворите в Англия и Уелс. Обсъдени бяха добрите практики, свързани с гарантирането на правата на лишените от свобода.

 Отчетена бе и необходимостта от засилване на сътрудничеството между двете институции.

Водещи новини

Времето