Гиньо Ганев представи Европейската харта за правата на пациента в Университетската многопрофилна болница за активно лечение – гр.Плевен

Гиньо Ганев представи Европейската харта за правата на пациента в Университетската многопрофилна болница за активно лечение – гр.Плевен
На 8 февруари 2010 г. в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски”- гр. Плевен омбудсманът на Република България Гиньо Ганев направи публично представяне на Европейската харта за правата на пациентите. На представянето присъстваха изпълнителният директор на УМБАЛ ”Д-р Г. Странски” – гр. Плевен доц. Димитър Стойков, кметът на гр. Плевен Найден Зеленогорски, областният управител Иван Новкиришки, народни представители от Плевен, ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев, директорът на Регионалния център по здравеопазване в гр. Плевен, представители на медиите и други.

Националният омбудсман каза, че изборът на това лечебно заведение не е случаен, „защото то е не само най-голямото в северна България, но и едно от най-престижните в страната”. Гиньо Ганев подчерта, че Европейската харта за правата на пациентите действа като международна норма от 2007 г. и съдържа принципи, които са издигнати в дълг на лекуващите. Той сподели разбирането си, че Европейската харта за правата на пациентите със своите изисквания се отнася не само до гражданите, а и до медицинските специалисти.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”- гр. Плевен доц. Димитър Стойков получи от Гиньо Ганев десетки брошури „Наръчник на пациента”, които институцията на омбудсмана изготви и отпечата за гражданите. Доц. Стойков отбеляза, че болницата е най-старата в страната и тази година ще се честват 145 години от създаването й.

Депутатите от ГЕРБ Ивелин Николов и Пламен Тачев заявиха, че ще подкрепят идеята на омбудсмана за популяризирането на правата на пациентите и със собствени средства ще отпечатат 10 хиляди брошури „Наръчник на пациента”, които да бъдат разпространени в Плевен и областта.

На брифинг за представителите на медиите Гиньо Ганев коментира здравната реформа, която стартира в България. „Количеството на болниците трябва да се намалява изключително предпазливо и разумно на базата на публични критерии. Не е възможно болниците да останат такива, каквито са, като се оставя пазарът да определи коя ще остане. В сферата на здравеопазването голото прилагане на принципите на пазара не е препоръчително”, каза омбудсманът.

„Нито една болница в Плевен и областта няма да бъде закрита. Някои болници ще бъдат преструктурирани”, заяви директорът на Регионалния център по здравеопазване в гр. Плевен Мартин Митев.