Гиньо Ганев се срещна с представители на ВА „Г. С. Раковски”

Гиньо Ганев се срещна с представители на ВА „Г. С. Раковски”

София, 12 март 2009 г.

Днес националният омбудсман Гиньо Ганев прие преподаватели, слушатели и студенти от Военната Академия „Георги Стойков Раковски”. Полк. доц. инж. Георги Торнев представи структурата на Военната Академия и процесът на подготовка на кадрите в нея. Той подчерта, че по-голямата част на студентите в Академията са представители на държавната администрация.

„Чувството за държавност е много важно днес, а държавността – това са институциите, които работят в обща полза”, каза Гиньо Ганев. Той представи институцията на омбудсмана като глашатай на едно ново право – правото на всеки човек на добро управление и добра администрация.

Участниците в срещата проявиха интерес към дейността на омбудсмана и обсъдиха някои въпроси, свързани със Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на Република България – социалният статут на военнослужещите и текстовете за създаване на омбудсман на въоръжените сили.

„Омбудсманът на въоръжените сили в системата на администрацията противоречи на идеята за контрол на институциите”, така Гиньо Ганев коментира предложението в Законопроекта за отбраната и въоръжените сили на Република България. По този повод той подчерта, че омбудсманът трябва да има обществено влияние и гарантирана независимост в своята работа, защото чрез него гражданското общество налага своето участие във властта.