Консултативният конституционен съвет към омбудсмана обсъжда сезиране на Конституционния съд

Консултативният конституционен съвет към омбудсмана обсъжда сезиране на Конституционния съд

София, 17 февруари 2009 г.

Консултативният съвет по конституционни въпроси при омбудсмана в заседанието си на 17 февруари 2009 г. разгледа Предложение от Висшия адвокатски съвет за сезиране на Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на някои разпоредби на действащия Граждански процесуален кодекс (ГПК).

Текстовете от ГПК, които обсъждаха членовете на Консултативния съвет се отнасят до: 1) способа за призоваване (връчване чрез залепване на уведомление), разписан в чл. 43, ал. 2, чл. 47, чл. 50, ал. 4 и чл. 51 от ГПК; 2) неприсъственото решение да не се мотивира по същество (чл. 239, ал. 2 от ГПК); както и 3) въвеждането на условия за допустимост на касационното обжалване. Всички тези текстове, според Висшия адвокатски съвет, отнемат правото на защита на гражданите и противоречат на текстове от Конституцията на Република България.

Консултативният съвет по конституционни въпроси към омбудсмана ще заседава и следващата седмица преди да излезе със становище относно възможността националният омбудсман да сезира Конституционния съд.


Водещи новини

Времето