Гиньо Ганев съдейства при решаването на проблемите на гражданите по въпроси, свързани с възстановяване на собствеността на земеделските земи

Гиньо Ганев съдейства при решаването на проблемите на гражданите по въпроси, свързани с възстановяване на собствеността на земеделските земи

София, 13 януари 2009 г.

По повод сигнали и жалби омбудсманът констатира нарушаване правата на гражданите, свързани с възстановяване на собствеността по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) за землища, за които има одобрени кадастрални карти и кадастрални регистри.

Липсата на координирани действия и обмен на данни между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) създава трудности при възстановяване на собствеността върху земеделските земи, регистриране на земеделски производители и невъзможност да се извършват необходимите проверки от общинските служби по земеделие. Отчитайки сериозността на този проблем и последиците за гражданите, омбудсманът го посочи в Годишния си доклад като проблем, изискващ управленски решения и мерки от органите на властта.

Гиньо Ганев направи изрични препоръки към МРРБ и МЗХ да се предприемат необходимите действия за координиране и контрол на дейностите, съответно по кадастъра и по възстановяването на собствеността върху поземлените имоти.

В началото на януари 2009 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството и министърът на земеделието и храните съобщиха, че са се договорили да обединят усилията на двете институции за разрешаването на проблемите.

В тази връзка, омбудсманът счита, че възникналите проблеми, свързани с възстановяване на собствеността по реда на ЗСПЗЗ за землища, за които има одобрени кадастрални карти и кадастрални регистри, следва да бъдат решени в кратки срокове с оглед гарантиране правата на гражданите. Омбудсманът още веднъж изразява волята си да участва в работата по координация на дейностите на двете министерства, за да се гарантира спешното решаване на проблема.


Водещи новини

Времето