Гиньо Ганев прие делегация на Сметната палата на Република Армения

Гиньо Ганев прие делегация на Сметната палата на Република Армения
София, 23 юли 2008 г.

Днес омбудсманът на Република България г-н Гиньо Ганев прие осемчленна делегация на Сметната палата на Армения, ръководена от г-н Гаджик Восканиян.

Поводът за посещението бе интересът от арменска страна към участието на българския омбудсман в борбата срещу корупцията в България, както и взаимодействието му в тази област със Сметната палата у нас.

Г-н Ганев информира гостите за философията и дейността на институцията на омбудсмана в усилията за противодействие на корупцията. Той подчерта, че основният въпрос не е има ли корупция, а има ли нетърпимост към корупцията в обществото. Според него Сметната палата трябва да прави не само счетоводни проверки на институциите, а проверки за спазването на принципите на доброто управление. В тази връзка националният омбудсман отбеляза значението на подписаното в началото на 2007 г. Споразумение за сътрудничество между омбудсмана и Сметната палата на България.

Гиньо Ганев подчерта, че в борбата срещу корупционните практики е важно да се възприемат принципите на добрата административна практика. Буквалното прилагане на закона не е гаранция за добро администриране, защото моралните норми и справедливостта, често стоят отвъд законовите алинеи. Върховенството на закона винаги трябва да се съчетава с върховенството на правата на човека.


Водещи новини

Времето