Гиньо Ганев прие британския омбудсман по въпросите на енергетиката

Гиньо Ганев прие британския омбудсман по въпросите на енергетиката

27 юни 2008г.

Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев прие Ричард Браун – омбудсман по въпросите на енергетиката на Великобритания. Гостът се запозна с практическите аспекти в работата на националния омбудсман. Обсъден бе и въведеният в Обединеното кралство модел на извънсъдебно решеване на спорове между потребителите на електрическа енергия и електроснабдителните дружества. Тази функция е делегирана от държавата на частни субекти, които осъществяват дейност близка до посредническата роля на омбудсмана, като държавна институция.

Гиньо Ганев изтъкна, че тази практика е недостатъчно позната у нас, но би било добре по пътя на саморегулацията на частния сектор да бъдат създадени ефикасни механизми за извънсъдебно решаване на спорове, които да ангажират участието и на компаниите от съответния бранш. „По този начин ще бъдат улеснени потребителите, защото няма да се налага непременно да търсят правата си по пътя на скъпите и по-бавни съдебни процедури”, заяви Гиньо Ганев.

Същевременно г-н Ганев очерта и отликите между омбудсмана като висш конституционен орган за независим граждански контрол върху администрацията и подобни частни структури, като омбудсмана по въпросите на енергетиката във Великобритания. Според него, най-съществената разлика е в това, че националният омбудсман е застъпник за правата на гражданина, докато „частните омбудсмани” в отделни икономически сектори не са такива, а се стремят да бъдат равно отдалечени от компаниите и от потребителите и имат статуса по-скоро на институции от арбитражен тип.

Времето