Омбудсманът Гиньо Ганев беше на официално посещение в Кралство Дания

Омбудсманът Гиньо Ганев беше на официално посещение в Кралство Дания

20 юни 2008г.

От 16 до 18 юни 2008 г. на официално посещение в Копенхаген беше омбудсманът на Република България Гиньо Ганев. Той беше придружаван от главния секретар Борислав Цеков, а в официалните срещи от българска страна участие взеха и посланикът на България в Кралство Дания Иван Димитров и пълномощният министър Кирил Димитров.

По време на посещението се състояха срещи с парламентарния омбудсман на Кралство Дания проф. Ханс Гамелтофт-Хансен, с главния прокурор на Дания г-н Йорген Сьоренсен, заместник-генералния директор на Сметната палата г-жа Кирстен Нисен и със съветника по въпросите на гражданите към кметството на Копенхаген, г-н Йохан Бусе.

На официалните разговори бяха обсъдени редица въпроси, като например пределите на намеса на омбудсмана в случаи на лоша администрация, ролята на омбудсманската институция за превенция на корупцията и взаимодействието на омбудсмана с органите на прокуратурата и със сметната палата.

Акцент в дискусиите между Гиньо Ганев и парламентарния омбудсман на Кралство Дания Ханс Гамелтофт-Хансен беше разбирането, че буквалното прилагане на закона не е достатъчно, за да бъдат зачитани ефикасно правата на гражданите. Преценката на омбудсмана за дейността на администрацията не бива да се свежда само до критериите на законосъобразността. Органите на властта са длъжни да търсят най-справедливите решения, които удовлетворяват права и интересите на хората.

Гиньо Ганев изтъкна, че е необходимо разбирането за ролята на справедливостта в преценките на омбудсмана, да се прилага от всички омбудсмански институции в Европейския съюз. „Правата на човека живеят и отвъд законовите алинеи”, подчерта той.

Българският омбудсман отправи покана към своя датски колега да направи официално посещение в България, като вземе участие и в планираната за 17 ноември 2008 г. в София международна конференция под надслов: „Правата на човека - обетованата земя на закона, но и на справедливостта”. В конференцията, която се организира от националния омбудсман на България, ще вземат участие Европейският омбудсман Никифорос Диамандурос и омбудсмани от различни страни-членки на Европейския съюз и Съвета на Европа. Освен това, в конференцията ще се включат и представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в България, както и на областните и общинските органи.

Обща бе оценката, че официалното посещение на българския омбудсман в Копенхаген се вписва успешно в развитието на интензивни контакти между България и Дания през последните години.



Времето