Гиньо Ганев: Всички сме в дълг към правата на децата

Гиньо Ганев: Всички сме в дълг към правата на децата

Изявление на омбудсмана на Република България Гиньо Ганев по повод 1 юни - Международен ден на детето:Днес за пореден път отбелязваме Международният ден на детето – 1 юни. И точно в този ден сме длъжни да си дадем сметка, че не е достатъчен факта, че България участва активно в международното сътрудничество по правата на децата – присъедини се към Женевската декларация за правата на децата от 1924 година, член е на Международния съюз за закрилата на децата, а през 1991 г. ратифицира Конвенцията на ООН за правата на детето.

Всички ние - институции, медии, граждани, сме в дълг към българските деца и към създаването на ефикасна система за държавна закрила на детските права, които толкова често и толкова драстично се нарушават.

Днес е ден, в който освен израз на обичта и уважението към децата на България, трябва да заявим решимост и воля правата и интересите на децата да заживеят реално в нашето общество – не само като текстове и алинеи, а като норма на обществено и институционално поведение.

В тази насока, омбудсманът на Република България ще продължи още по-активно своите усилия, включително чрез създаденият наскоро под негова егида Обществен съвет, за по-добра координация на многобройните специализирани държавни органи, призвани да защитават правата на детето.

Бих искал да пожелая на всяко българско дете - здраве, радост и високо самочувствие. Но и най-важното - непрекъснат стремеж към познание, което ще ви направи достойни граждани. На родителите пожелавам да влагат много обич в грижите за вас, а на преподавателите – талант и професионализъм в педагогическата работа.

Нека не само в деня на празника, а и във всеки един ден от годината ние, възрастните, ви вдъхваме кураж, вяра във вашите способности и нови шансове за развитие. И да не забравяме своя непрекъснато нарастващ дълг към правата на децата.