Британският посланик ще съдейства за развитие на отношенията между омбудсманите на България и Великобритания

Британският посланик ще съдейства за развитие на отношенията между омбудсманите на България и Великобритания

На 22 април 2008 г. националният омбудсман, г-н Гиньо Ганев прие Н.Пр. г-н Стийв Уилиамс, Извънреден и пълномощен посланик на Нейно Британско Величество в София, по негова молба.
На срещата, в приятелски дух, бяха обсъдени редица въпроси, отнасящи се до защитата на правата на човека и основните свободи, дейността на омбудсманските институции в двете страни и др.
Бяха разисквани приоритетите в политиката на българския омбудсман и усилията, които трябва да се правят в областта на доброто управление, децентрализацията на властта, борбата с корупцията и повишаването на доверието между гражданите и органите на управление в България.
В разговора бе изразено единомислие , че Договорът от Лисабон подчертава необходимостта от непрекъснато нарастване на ефективността на усилията на държавите членки на Европейския съюз за спазване на правата на човека , които заемат първостепенно място в ценностната система на общността. За постигане на тази цел важно значение има разширяването на сътрудничеството и обмяната на опит за добри практики между националните омбудсмански структури в Европа.
Посланик Уилиамс изрази готовност да съдейства за развитие на отношенията между омбудсманските структури на двете страни.


Времето