Гиньо Ганев организира международна конференция за Лисабонския договор и Хартата за основните права на ЕС

Гиньо Ганев организира международна конференция за Лисабонския договор и Хартата за основните права на ЕС
28 март 2008г.



Международна конференция „Правата на човека и Лисабонския договор – от правните норми към живота” организира омбудсманът Гиньо Ганев. Тя ще се проведе в София на 30 март (неделя) от 10.30 до 14.30 ч. и на 31 март (понеделник) от 10.00 до 14.00 ч. в зала „Средец” на хотел „Шератон”.

Свои идеи и тези ще представят Греъм Уотсън, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), Джо Лайнен, председател на Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент, Андрю Дъф, евродепутат от АЛДЕ и други чуждестранни гости. Участие ще вземат членове на Министерския съвет, български евродепутати и широк кръг висши представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, авторитетни граждански организации и експерти.

„Надявам се, конференцията да допринесе за по-доброто познаване в България на новите институционални положения, които се съдържат в Лисабонския договор и ще се прилагат в нашата страна. Целта е, да се създава подходящ обществен климат на респект към правата на хората в духа на най-добрите европейски стандарти и практики”, казва Гиньо Ганев.

България отдава подчертано значение на реформите на Европейския съюз и акцентът върху върховенството на правата на човека, които произтичат от Лисабонския договор. В тази насока омбудсманът на Република България има воля и активно работи за утвърждаване на правото на добро управление и добра администрация и, разбира се, на всички права, прогласени в Хартата за основните права на ЕС.