Министър Лиляна Павлова откри официална вечеря по повод конференция „Ролята на културата за развитието на европейските градове и региони”

Министър Лиляна Павлова откри официална вечеря по повод конференция „Ролята на културата за развитието на европейските градове и региони”

Пълен текст на приветственото слово на министър Лиляна Павлова на официална вечеря по повод конференция „Ролята на културата за развитието на европейските градове и региони”

Уважаема г-жо Фандъкова,
Уважаеми г-н Ника,
Уважаеми дами и господа,
Скъпи гости,

На първо място, бих желала да изкажа най-сърдечни благодарности към Столична община и Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания в Комитета на регионите за любезната покана.

Това е първото изнесено заседание на Комитета на регионите в нова държава-членка на Европейския съюз и съм изключително радостна, че София успя да спечели домакинството след оспорвано състезание.

Успехът на днешното събитие има важно значение за промотиране ролята на България  в контекста на европейското културно сътрудничество и мястото на София в този процес с оглед на инициативата „Европейската столица на културата”.

Исторически погледнато, градовете винаги са били двигатели на културата и обществения прогрес. Приносът на културата към развитието на градовете и като цяло за регионалната политика е съществен фактор за подобряване качеството на живота и оформяне идентичността на градовете, както и за повишаване на техния имидж и привлекателност.

Не по-малко важно е използването на културата като инструмент за социалното и икономическо развитие на градовете, особено в контекста за постигане на целите от Лисабон.

По данни на Европейската комисия за програмния период 2007-2013 планираните разходи за културни дейности възлизат на 6 млрд.евро или 1,7% от общия европейски бюджет като 3 млрд.евро са разпределени за опазване на културното наследство, 2,2 млрд.евро за развитие на културната инфраструктура, а 775 млн.евро ще бъдат насочени към подкрепа за подобряване на културните услуги.

В съвременния свят на глобализирани пазари и икономики, свят на информационно общество, страните не могат да се надяват да постигнат интегрирано развитие без да запазят и развиват своята собствена характерна/специфична културна идентичност. Създаденият културен и туристически продукт може да бъде използван по множество начини: като инструмент за икономическо сближаване и за намаляване на социалното изключване, а също като двигател за генериране/създаване на добавена стойност и социална заетост.

Ето защо, един от основните фокуси на Оперативна програма „Регионално развитие”, управлявана от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е съсредоточен върху ефективно използване на културни събития на основа на националното и регионално културно материално и нематериално наследство с оглед развитието на устойчиви «културни» туристически дестинации и интегриране на българските културни събития в европейския културен календар.

С комплекс от мерки на национално и местно равнище (в сътрудничество с Министерство на културата и Столична община) София ще бъде превърната в европейски културен център. Седем проекта, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие”, са насочени към физическото обновление на културно-историческия фонд в центъра на столицата. Реализирането на тези проекти ще засили туристическия и културен интерес към София.

Успешната реализация на проектите ще подобри международния престиж и признание на страната, ще привлече голям брой чужди посетители, както и ще спомогне  за увеличаване броя на посетителите на музеи, паметници и архитектурни обекти и по-общо за подобряване развитието и разпространението на културния продукт.

Ето защо аз искам да ви уверя, че чрез изпълнението на тези проекти Министерство на регионалното развитие и благоустройството в партньорство с Министерство на културата и българските общини ще продължи да работи в подкрепа на опазване и промотиране на културното наследство, с което да успеем да превърнем нашите градове в по-добро място за живот, в истински центрове на културна и икономическа активност, в двигатели за развитие на българските региони.

От две години насам правителството на Република България работи усилено за насърчаване на активен формален и неформален диалог между европейските градове и региони и засилване на ролята на местните и регионални власти в процеса на взимане на решения на европейско ниво.

Пожелавам успешна работа на участниците в конференцията!

Благодаря за вниманието!

Водещи новини

Времето