Националният омбудсман Гиньо Ганев се самосезира за правата на онкоболните

Националният омбудсман Гиньо Ганев се самосезира за правата на онкоболните
22 януари 2008г.

Създаване на единна информационна система за онкоболните в България, това дебатираха участниците в интерактивната кръгла маса на тема „За отговорна национална политика към онкоболните в България”, организирана от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Патронът на тази инициатива, Гиньо Ганев, откри Кръглата маса с думите: „Дълг на омбудсмана е да брани правата на хората, не само когато те са пряко нарушени, а и когато са само застрашени от една лоша, некоординирана или откъсната от обществените нужди политика. Очевидни са проблемите, с които онкоболните у нас често се сблъскват, когато търсят навременно и ефикасно лечение.

Лекарствената политика в тази област е обременена с тромава бюрокрация и страда от бюджетни ограничения. А всяка година към плашещата цифра от близо 240 000 регистрирани онкоболни се добавят нови 30 000 души, които се нуждаят от медикаменти и лечение.

На пресконференцията днес организаторите от Центъра за защита правата в здравеопазването изнесоха резултати за участниците и предложенията във връзка с решеването на проблемите на онкоболните.

Гиньо Ганев обяви, че институцията на омбудсмана се самосезира по проблемите с лечението на онкоболните в България и пое ангажимент за активно участие в разговорите с Министерство на здравеопазването за създаване на единна информационна система.

Времето