Гиньо Ганев - Патрон на инициативата за интерактивна кръгла маса на тема: „За отговорна национална политика към онкоболните в България

Гиньо Ганев - Патрон на инициативата за интерактивна кръгла маса на тема: „За отговорна национална политика към онкоболните в България
Днес,  21 януари 2008г. в 13:00 ч. беше открита интерактивната кръгла маса на „За отговорна национална политика към онкоболните в България”, организирана от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Националният омбудсман Гиньо Ганев прие да бъде патрон на инициативата и откри дискусията със следните думи:

„Дълг на омбудсмана е да брани правата на хората, не само когато те са пряко нарушени, а и когато са само застрашени от една лоша, некоординирана или откъсната от обществените нужди политика. Очевидни са проблемите, с които онкоболните у нас често се сблъскват, когато търсят навременно и ефикасно лечение.

Лекарствената политика в тази област е обременена с тромава бюрокрация и страда от бюджетни ограничения. А всяка година към плашещата цифра от близо 240 000 регистрирани онкоболни се добавят нови 30 000 души, които се нуждаят от медикаменти и лечение.

Точно поради това, дискусионният форум, който се провежда днес под патронажа на националния омбудсман, има една основна цел – да се посочат по-ясно конкретни проблеми и пречки всички ние – институции, граждански структури и експерти, да потърсим заедно подходящи и бързи решения. Едно такова решение, например, може да бъде създаването на информационна система за онкоболните в цялата страна, благодарение на която медикаментите за лечение на болните ще станат по-достъпни, а компетентните органи – по-информирани, а това значи и по-отговорни.

Вярвам, общо е убеждението ни, че само по пътя на такава открита и компетентна обществена дискусия може реално да бъде защитен обществения интерес и да се подобри здравната политика по отношение на онкоболните.”

Времето