Екип на комисията, проверяваща състоянието на изравнителните сметки, се срещна с граждани

Екип на комисията, проверяваща състоянието на изравнителните сметки, се срещна с граждани
04 септември 2007 г.


    Екип на работната комисия, която проверява състоянието на изравнителните сметки за употребена топлоенергия за отоплителен сезон 2006 - 2007 г., се срещна днес в институцията на омбудсмана с петима жалбоподатели от софийски квартали, протестиращи срещу размера на изравнителните сметки и липсата на обяснения за начина на формиране на дължимите суми.

    В състава на комисията, сформирана от омбудсмана, взеха участие Кирил Ерменков от Българския енергиен форум, Ботьо Димитров от Федерацията на потребителите в България, Богомил Николов от Българската национална асоциация на потребителите, Михаил Димитров от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Росица Тоткова и Георги Хубенов от институцията на омбудсмана и медии.

    Комисията изслуша оплакванията на петимата граждани и разясни принципите, залегнали в новата методика за отчитане на топлоенергията, на базата на която се формират изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон. Аргументите на гражданите ще бъдат обстойно анализирани от комисията.

    Късно днес бяха утвърдени членове на Комисията под патронажа на омбудсмана за преглед на нормативната уредба, довела до протести за получените изравнителни сметки, включваща представители на различни институции и граждански организации. За председател беше определен Кирил Ерменков от Български енергиен форум.

    Утре започва следващият етап от проверката на омбудсмана. Работна група ще извърши инспекции при конкретни потребители на топлоенергия в жилищния блок на адрес: ул. „проф. Джовани Горини” 2 - 4. В състава на комисията ще участват представители на омбудсмана, Федерацията на потребителите в България; Българската национална асоциация на потребителите, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, медии.


Времето