Гиньо Ганев обсъди с немски студенти работата на институцията на омбудсмана в България

Гиньо Ганев обсъди с немски студенти работата на институцията на омбудсмана в България
25 юли 2007 г.

    Публична среща на тема „Ролята на омбудсманa за прилагане на европейските стандарти за добро управление в България” проведе днес омбудсмана на Република България Гиньо Ганев в Информационния център на представителството на ЕС в София. Събитието бе по покана на Европейската асоциация на студентите юристи (ELSA), секция Тюбинген, Германия, която е на проучвателно посещение в България тази седмица.

    По време на срещата бяха дискутирани правната рамка и работата на омбудсмана на България, последиците от членството на България в Европейския съюз, парламентарните връзки между България и Германия. Немските студенти и българският обществен посредник обсъдиха различните системи в областта на защита на правата на гражданите от лоша администрация в двете страни. Както е известно, Германия е една от малкото европейски страни, в които длъжността национален омбудсман не съществува, а функциите и са поети от специализирани омбудсмани и от парламентарната комисия по жалбите, която разглежда сигнали на граждани срещу администрацията.

    „Институцията на омбудсмана е една от най-успешните форми на граждански контрол върху властта. Колкото по-развита и устойчива е една демокрация, толкова по-голяма е вероятността администрацията да признае забележките на омбудсмана и да се „вслуша” в препоръките му. Западноевропейската (и най-вече английската) практика показва, че ако някакъв административен случай попадне в ежегодния доклад на омбудсмана като пример за лоша администрация, то съответната служба е обречена да няма никакво нито обществено, нито политическо бъдеще”, каза пред немските студенти омбудсманът Гиньо Ганев.

    Целта на посещението на младите немски юристи е да се извърши академичен обмен между студенти от Германия и България и да се установи сътрудничество между университетите в София и Тюбинген, както и между българския и немския клон на ръководената от студенти-юристи международна и независима организация ELSA.

Времето