Омбудсманът Гиньо Ганев оспори легитимността на решение на Конституционния съд

Омбудсманът Гиньо Ганев оспори легитимността на решение на Конституционния съд
12 юли 2007 г.


    Омбудсманът на Република България настоя Конституционният съд да преразгледа искането на институцията да бъдат премахнати привилегиите на топлофикационните и електроразпределителните дружества, стана ясно на днешната пресконференция на Гиньо Ганев. Общественият защитник внесе по-рано днес в Конституционния съд второто си искане по същия проблем, тъй като първото беше отхвърлено с невалидно според Конституцията на Република България решение.    През месец март тази година Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана с 6 гласа „за” и 5 гласа „против”. Този акт противоречи на чл. 151, ал.1 от Конституцията, който гласи, че Конституционният съд взема решенията си с квалифицирано мнозинство от повече от половината от всички 12 члена на съдебния състав, т.е. необходими са минимум 7 гласа, за да има решение. За последните 15 години Конституционният съд е излязъл с 302 решения, от които 6 са били взети без предвиденото в Конституцията необходимо квалифицирано мнозинство от 7 гласа, изтъкна по време на пресконференцията преподавателят от Юридическия факултет на Софийския университет и професор по конституционно право Снежана Начева.

    Поради високия обществен интерес, омбудсманът настоява този път делото да се разглежда на открито заседание.    Още в края на миналата година омбудсманът публично се обяви срещу привилегиите на топлофикационните и електроразпределителните дружества, които според текстове от Закона за енергетиката, могат да издават изпълнителни листове срещу своите длъжници, само на базата на собствените си счетоводства, вместо да доказват правотата си със справедлив съдебен процес. Омбудсманът повторно настоява да бъдат обявени за противоконституционни разпоредбите на чл. 107, чл. 154, ал. 1 и чл. 184 от Закона за енергетиката , тъй като с тях се нарушават правата на гражданите.

    Главният скретар на омбудсмана Борислав Цеков подробно представи аргументите на внесеното в Конституционния съд второ искане на институцията. Според становището на омбудсмана разпоредбите на чл. 107, чл. 154, ал. 1 и чл. 184 от Закона за енергетиката нарушават конституционния принцип за установяване на еднакви правни условия за стопанска дейност и за защита на потребителя според чл. 19, ал. 2 от Конституцията. Конституцията изисква законът да създаде ясни механизми за защита на потребителите и равни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица. Посочените разпоредби от Закона за енергетиката лишават потребителя oт ефективен механизъм да защити правата си, като се прехвърля върху него тежестта на доказване при оспорване на претендираните от съответните дружества вземания. Според омбудсмана предвидената възможност дружествата да получават изпълнителен лист за свои вземания само по извлечение от неплатени сметки на потребителите е остатък от времето на централно планираната държавна икономика. По този начин се ограничава възможността гражданите да оспорят по съдебен ред тези вземания, когато са налице съмнения за некоректно изчисляване на сметките или злоупотреби.

    В своето искане омбудсманът предлага да бъдат конституирани като страни по конституционното дело Народното събрание, Министерският съвет, Висшия адвокатски съвет, Федерацията на потребителите в България, Националната асоциация на потребителите в България, Съюзът на юристите в България, Българският Хелзинкски комитет и Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

    На пресконференцията присъстваха юристи и общественици, сред които проф. Снежана Начева, дългогодишният конституционен съдия и член на съда по правата на човека в Страсбург Димитър Гочев, председателят на Висшия адвокатски съвет в България Траян Марковски, Николай Велков и Иван Димов – членовете на Международния арбитражен съд към Алианса за правно взаимодействие, заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев, представителят на Министерството на икономиката и енергетиката Анани Ананиев, председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев и др.



    Целия текст на искането може да прочетете ТУК

Времето