Европейският омбудсман информира българския си колега Гиньо Ганев за постъпили жалби на български и чуждестранни граждани срещу действия на администрациите на български институции

Европейският омбудсман информира българския си колега Гиньо Ганев за постъпили жалби на български и чуждестранни граждани срещу действия на администрациите на български институции
04 юли 2007 г.

    За една година до европейския омбудсман Никифорос Диамандурос са постъпили 5 жалби от български и чуждестранни граждани, които се оплакват от лоша администрация на български държавни и общински институции. Две от жалбите, подадени от чуждестранни граждани, са във връзка с дейността на съдебната власт и на Агенция „Митници”, а останалите 3 оплаквания се отнасят до дейността на държавните и общински органи във Враца и до дейността на Министерството на здравеопазването и на Националната здравно-осигурителна каса за осигуряване на медикаменти за онкоболни пациенти. За това съобщи европейският омбудсман с уведомителни писма до българския си колега.

    Тъй като дейността на българските институции е извън правомощията на Европейския омбудсман, той е посъветвал жалбоподателите да се обърнат с нарочни жалби към омбудсмана на Република България Гиньо Ганев. Омбудсманът на Европейския съюз разследва оплаквания от лошо администриране само когато те се отнасят до дейността на институциите и органите на ЕС.

    Един от жалбоподателите вече е изпълнил препоръката на Диамандурос, като е регистрирал оплакване до националния обществен защитник. Жалбата му е по повод на воден от него съдебен процес за възстановяване на имот, иззет по време на т.нар. „възродителен процес”. Гражданинът призовава омбудсмана да осъществи контрол по отношение на спазването на материалния и процесуален закон от страна на съдебната власт, което е извън правомощията на институцията, според Закона за омбудсмана, уреждащ дейността на обществения защитник на Република България.