Екип на омбудсмана извърши експертна проверка на място в наводненото село Гелеменово

Екип на омбудсмана извърши експертна проверка на място в наводненото село Гелеменово
15 юни 2007 г.


    По инициатива на омбудсмана на Р България Гиньо Ганев на 14 юни, екип на институцията посети гр. Пазарджик и село Гелеменово. В началото на седмицата кметът на с. Гелеменово Атанаска Кръстева и представители на гражданския комитет на пострадали от наводнението се оплакаха на г-н Гиньо Ганев от бездействие и липса на координация между отговорните институции.

    На работно заседание с участието на кмета на община Пазарджик Иван Евстатиев, на директора на областна дирекция „Напоителни системи” ЕАД Айдън Абаз и на директора на областна дирекция „Гражданска защита” Кръстю Кичев, бяха обсъдени причините, довели до огромните щети на жителите на Гелеменово, предприетите мерки за преодоляване на последствията от наводнениeто и възможностите за трайно намаляване на риска от подобни природни бедствия.

    Екипът на омбудсмана посети с. Гелеменово и терени, където са регистрирани щети от водната стихия. На среща в с. Гелеменово с посредничеството на омбудсмана кметът Атанаска Кръстева и представителите на дирекциите „Напоителни системи” изясниха недоразуменията помежду си относно причините за бедствието. Всички участници се обединиха, че безспорните причини, довели до наводнението са обилните валежи, непочистваното от десетилетия корито на Телки дере, неподходящо изградените мостове над дерето и нереализираният проект за укрепване на Телки дере.

    За предпазване от ново наводняване на селото при обилни валежи при проверката от страна на омбудсмана, кметът Иван Евстатиев разпореди и веднага започна организация, а от следващия ден /15 юни/ и фактическото почистване на дерето.
За почистване на частта от Телки дере извън селото, която представлява държавна собственост, омбудсманът вече се обърна към областния управител на Пазарджик да разпореди незабавно необходимите действия.

    Омбудсманът подкрепи местната власт за бързо актуализиране и спешното повторно внасяне за разглеждане в Постоянната комисия по бедствия и аварии на изработения проект за укрепване и изграждане на подпорни стени на Телки дере. Този проект вече две години стои без движение и не се реализира, поради липса на финансиране.

    Експертите са единодушни, че изпълнението на проекта за укрепване на Телки дере ще доведе до трайно решение на проблемите с наводненията на тази част от територията на Пазарджишка област.

    Гражданският комитет, присъствал на работните срещи, сигнализира представителите на омбудсмана, че социалните служби не приемат молбите за помощ на пострадали, които нямат постоянна регистрация за местоживеене в село Гелеменово. Омбудсманът обеща да подкрепи исканията на гражданите пред МТСП, тъй като в случая не става дума за традиционна социална помощ, а за изпаднали в бедствие граждани при извънредни обстоятелства.

    Институцията на омбудсмана ще продължи да следи действията на различните административни органи за преодоляване на непосредствените опасности и за трайно решаване на този тревожен проблем, който засяга правата на хората.


Водещи новини

Времето