Омбудсманът се заема със случая с наводненото село Гелеменово

Омбудсманът се заема със случая с наводненото село Гелеменово
08 юни 2007 г.


    Омбудсманът Гиньо Ганев прие днес Атанаска Кръстева, кмет на най-пострадалото от наводненията пазарджишко село Гелеменово, както и представители на Комитета на пострадалите от наводненията граждани. Експертна група от институцията на омбудсмана се запозна с размерите на бедствието, както и със събрания доказателствен материал към него.

    Омбудсманът ще провери твърденията на кметицата за бездействие и липсата на координация на държавните ведомства, което е осуетило провеждане на дейности по почистване на речни корита, забавяне и неосъществяване на проект за изграждане на подпорни съоръжения и укрепване на „Телки дере”. Ще бъдат проверени също и оплакванията за нецелесъобразно изпускане на големи количества язовирни води в каналите на съществуващите напоителни съоръжения.

    Гиньо Ганев се ангажира пред представителите на пострадалите от бедствието да се застъпи пред държавната администрация за одобряване на проекта за укрепване на старото речно корито, както и за максимално обезщетение на пострадалите.

    В пазарджишкото село Гелеменово, със 780 постоянни и 300 приходящи жители, от 180 къщи 160 са тежко засегнати от последното наводнение през седмицата, над 10 семейства са приютени при съседи и роднини поради напълно съборени жилищни помещения.

Водещи новини

Времето