Омбудсманът зарадва с лакомства и подаръци за Деня на детето малчугани от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в София

Омбудсманът зарадва с лакомства и подаръци за Деня на детето малчугани от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в София
01 юни 2007 г.

    На първи юни – Международният ден за защита на децата, националният омбудсман Гиньо Ганев и служители от администрацията на институцията посетиха тържеството на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в София. Гостите зарадваха децата с лакомства и сладкиши и официално дариха на дома сушилна машина, купена с доброволно събрани лични средства.

    В заведението са приютени 91 деца с диагнози тежка и дълбока умствена изостаналост и съпътстващи заболявания – детска церебрална парализа и вродени малформации. 30 от тях са доведени през м. г. в изключително тежко състояние от закрития дом в с. Джурково.

    Гостите от администрацията на омбудсманa бяха запознати с медицинските грижи, осъществявани в дома от професионален екип, с образователната програма за развитие на комуникативните умения, за работа в група, със занимателната трудотерапия, зимно и лятно климатолечение.

    Специалистите, работещи в дома, бяха поздравени лично от омбудсманa на Република България Гиньо Ганев за пълноценните грижи, полагани за питомците, както и за усилията им да гарантират равноправно положение на децата. „Необходимостта от специална защита на правата на децата е провъзгласена още в Женевската конвенция за правата на децата от 1924 г., а България е приета за член на Международния съюз за закрила на децата още през 1925 г.”, припомни Гиньо Ганев.

    „В днешно време, като страна членка на Европейския съюз, трябва да осъзнаем, че подкрепата ни за децата, не само на думи, а и на практика, трябва да е ежедневна, комплексна и съобразена със специфичните им потребности. Българското общество не трябва да чака само този ден, за да покаже своето внимание, загриженост и обич”, каза още в словото си омбудсманът на Република България.