Проведе се първото заседание на междуведомствената работна група за разрешаване на кризата с кариерите край Студена

Проведе се първото заседание на междуведомствената работна група за разрешаване на кризата с кариерите край Студена
18 април 2007 г.

    Междуведомствената работна група, формирана под патронажа на омбудсмана на Република България - г-н Гиньо Ганев, за разрешаване на кризата с незаконния добив на инертни материали в землището на село Студена, проведе първото си заседание.

    На заседанието бяха представени предприетите по настояване на омбудсмана мерки от Областна дирекция „Полиция” - Перник. Бързите и адекватни действия дадоха положителен резултат и в момента е спрян незаконният добив на строителни материали в района.

    Всички участници се обединиха около разбирането, че това са временни мерки и съсредоточиха дискусията върху предложения за трайно решаване на откритите въпроси.

    Сред обсъдените предложения бяха:
- поставяне на пост и монтиране на кантар за електронно отчитане на добитата скална маса;
- въвеждане на регистрационен режим на използваната техника за добив и преработка на скална маса;
- синхронизиране на отговорностите между институциите;
- извършване на независима екологична експертиза в района;
- регулярно извършване на комплексни проверки на място и др.

    Специално внимание в дискусията се отдели на необходимостта от координация между ведомствата при осъществяване на контролната дейност.

    До една седмица ще бъдат конкретизирани предложения за законодателни (нормативни) решения, свързани с добива на подземни богатства.

    Омбудсманът на Република България подготвя препоръки към Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на земеделието и горите и други ведомства.

Водещи новини

Времето