Екип на омбудсмана на Република България започна проверка на затвора в Стара Загора

Екип на омбудсмана на Република България започна проверка на затвора в Стара Загора
2 април 2007 г.

    Експертен екип на институцията на омбудсмана на Република България започна днес проверка на затвора в Стара Загора. Групата инспектори, съставена от служители на институцията и външни експерти, в рамките на три дни ще проверяват спазването на човешките права (нарушения, свързани с унизително, жестоко или нечовешко отнасяне към лишените от свобода, както и между тях самите), мерките за закрила, материалните условия и условията за медицинско обслужване в пенитенциарното заведение.

    В рамките на проверката екипът ще открие временна приемна, където лишените от свобода ще имат възможността да споделят своите жалби и сигнали „на четири очи”, в отсъствието на персонала и управата на затвора.

    Оплакванията и сигналите ще бъдат подробно анализирани и след завършването на всички проверки ще бъде съставен подробен доклад със становището на институцията и препоръките към съответните органи.

    Серията проверки на пенитенциарните заведения в страната започна с инспекция на затвора в Пазарджик в началото на февруари, а след това бяха проверени Централния софийски затвор, както и заведенията в Бусманци и Казичене. Инспекциите са част от изпълнението на подписания в началото на миналата година Протокол за взаимодействие между министъра на правосъдието Георги Петканов и омбудсмана Гиньо Ганев, който предоставя на институцията на националния омбудсман и на упълномощени нейни представители редица конкретни възможности и механизми за контрол.

    След тридневната инспекция на затвора в Стара Загора програмата на експертния екип ще продължи с проверки в поправителния дом за малолетни в гр. Бойчиновци и женския затвор в Сливен.



Водещи новини

Времето