Омбудсманът на Република България предлага промени в законопроекта за Общ устройствен план на София

Омбудсманът на Република България предлага промени в законопроекта за Общ устройствен план на София
София, 4 октомври 2006 г.

    Гиньо Ганев представи на председателя на Народното събрание Георги Пирински предложение за конкретни промени между първо и второ четене на законопроекта за Общ устройствен план на Столична община.

    Защита на зелените площи, строг контрол върху застрояването на жилищните комплекси и гарантиране на гражданското участие при бъдещи изменения на общия устройствен план – това са основните акценти на промените, изготвени от сформирания под егидата на омбудсмана на Република България Обществен консултативен съвет.

    Съветът беше свикан от Гиньо Ганев по препоръка на Комисията по жалби и петиции на граждани при 40-то НС, в резултат от липсата на реално гражданско участие в обсъждането на градоустройствения план на столицата. В екипа на съвета участваха представители на граждански и професионални организации, държавни институции, Столична община, главният архитект на София, представители на МРРБ и изявени експерти. Основната цел на срещите бяха обсъждането, прецизирането и обобщаването на предложенията на граждани и граждански организации за промени в законопроекта, които да бъдат взети под внимание при неговото гласуване от НС.

    “Според българското законодателство и според международноправните норми обсъждането на устройствения план трябва да се осъществява с участието на граждани и граждански организации – това беше и нашата основна цел”, подчертава Гиньо Ганев.

    В началото на април, след многобройните жалби на граждани и граждански организации за неправомерни, но разрешени строителни дейности, омбудсманът се самосезира и организира серия от проверки, дискусии и изследвания, чрез които да бъдат открити неточностите в законопроекта за приемане на Общия устройствен план. Благодарение на 13-те открити срещи, които се проведоха в различни райони на София, бяха чути мненията на повече от 2000 граждани на столицата и на десетки експерти, народни представители, районни кметове, общински съветници, представители на специализираните архитектурните среди и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Водещи новини

Времето