Гиньо Ганев и македонският омбудсман Иджет Мемети се споразумяха за бъдещи съвместни действия

Гиньо Ганев и македонският омбудсман Иджет Мемети се споразумяха за бъдещи съвместни действия
София, 05 октомври 2006 г.

    Омбудсманът Гиньо Ганев се договори с македонския си колега Иджет Мемети за бъдещо сътрудничество за защита правата на гражданите в случаите на административен произвол от страна на държавните институции. Това стана ясно, след като Гиньо Ганев и неговият екип се завърнаха от официално двудневно посещение в македонската столица.

    В Скопие българската делегация се срещна и с президента, министър-председателя и министъра на правосъдието на Република Македония. На специално организираните работни срещи Гиньо Ганев представи пред македонските държавници възможностите на институцията за налагане на граждански контрол върху администрацията на държавната власт в рамките на страните от Европейския съюз.

    Същият беше акцентът и на последвалите пресконференции, където омбудсманът на Република България сподели с медиите своя опит въз основа на близо 1,5-годишната си работа в защита на гражданите и гражданското общество у нас. Гиньо Ганев представи пред македонските медии и резултатите от току-що приключилата конференция на Съвета на Европа за ролята на институцията омбудсман в процеса на хармонизиране на законодателство и практики в страните от последното разширение на Европейския съюз.

    По думите на Гиньо Ганев македонските държавници осъзнават ролята на институцията омбудсман и демонстрират респект към дейността на нейните представители за налагане на граждански контрол върху управлението на държавата.
    „Омбудсманът има много ключова роля във всяко едно модерно демократично общество – той е говорител на истината от името на общественото мнение. Благодарение на нарастващото доверие в институцията както у нас, така и в Македония, се създават все по-добри предпоставки, за да може омбудсманът да изпълнява функциите си и да помага на гражданското общество”, допълва Ганев.


Водещи новини

Времето