Омбудсманът на Република България заминава на официално посещение в Македония

Омбудсманът на Република България заминава на официално посещение в Македония
София, 03 октомври 2006 г.

    Гиньо Ганев, Омбудсман на Република България, заминава на официално двудневно посещение в Скопие. В македонската столица националният защитник ще се срещне с президента, председателя на парламента и министър-председателя на Република Македония. На срещите ще бъдат обсъдени случаи на нарушени граждански права, както и на прояви на лоши административни практики и бюрокрация, затрудняващи свободното движение на хора и стоки между двете държави.

    Посещението на Гиньо Ганев в Македония има за цел да очертае бъдещото сътрудничество между българския обществен защитник и македонските институции за преодоляването на конкретните проблеми и за предприемането на съвместни действия за защита правата на гражданите на двете държави.
По време на посещението си Гиньо Ганев ще се срещне с Омбудсмана на Република Македония, който ще представи дейността и администрацията си пред българския си колега и ще се запознае с дейността и опита от едногодишното функциониране на институцията в България.

    Г-н Гиньо Ганев ще представи пред македонските си колеги резултатите от току-що приключилата конференция на Съвета на Европа за ролята на институцията Омбудсман в процеса на хармонизиране на законодателство и практики в страните от последното разширение на ЕС. ”Съветът на Европа очаква на първо място от националните омбудсмани алтернативни годишни доклади за състоянието на гражданските права”, заяви г-н Гиньо Ганев преди отпътуването си за Скопие.

    Македонските медии са проявили изключителен интерес към посещението на омбудсмана на Р България, който още със създаването на институцията наложи установяването и спазването на вътрешно-административни процедури за съобразяване със становищата на националния омбудсман, сезиран от гражданите, за лоша практики на администрацията и нарушени граждански права.


Водещи новини

Времето