Зам.-министър Симидчиев участва във форум за зелени иновации

Зам.-министър Симидчиев участва във форум за зелени иновации
От правилното използване на ресурса вода в почти пряка зависимост е и употребата и производството на храни и суровини. Затова е уместно разглеждането на тези ресурси заедно, а не поотделно. Каза зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев на откриването на „Green Inovation forum” днес. Целта на форума е да се обсъдят темите на устойчивото развитие извън климатичните промени и евентуалните приложения на иновативното зелено мислене.
„Концентрирайки се върху водата, мога да кажа, че България в момента се намира в миналия век, между 5-6 министерства, няколко държавни агенции и комисии, между няколко общини, между няколко частни и държавни компании. При това положение насърчаването не само на зелено иновативно мислене е трудно – насърчаването на каквото и да е мислене и движение в една посока е трудно”, коментира заместник-министърът. Според него страната ни трябва да извърви трудния, но правилен път на осъзнаването на държавния приоритет за развитие, където трябва да попадне водния сектор. „Това не означава изземането и централизирането на функцията по водоснабдяване, например, от държавата. Означава, обаче, поемането на отговорността за вземането на важни и понякога болезнени решения, които единствено могат да поддържат инженерните ни системи устойчиви”, посочи той.
Симидчиев припомни, че в момента усилено се работи по стратегия за развитието на водния сектор. В нея ще залегне управлението на водния ресурс, дефинирането на собствеността на различните системи и принципите на взаимоотношенията между отделните участници в процеса – независимо дали са оператори, собственици, регулатори, обясни зам.-министърът на регионалното развитие.
Според него водата сама по себе си не представлява интерес в промишления смисъл на този термин. Заедно с водната инфраструктура обаче нещата се променят. „Когато нещата там са ясни и предвидими, тогава е възможно и прилагането на дългосрочни добри практики, включително и в зелени решения. Тогава ще дойдат добрите практики, например в пречистването на отпадъчните води – когенерация, съвместно третиране на утайките заедно с хранителни отпадъци, използването на водната енергия за производство на електрическа енергия и т.н”, посочи той. Според него всички компании от водния сектор биха могли отсега да започнат да прилагат системи за измерване на въглеродния отпечатък на дейността им и съответно да предвидят дейности спрямо възможностите си за намаляването му.