Зам.-министър Нанков: 47 сгради вече се санирани по проект, изпълняван от МРРБ

Зам.-министър Нанков: 47 сгради вече се санирани по проект, изпълняван от МРРБ

В рамките на проект „Демонстрационно обновяване на жилищни сгради”, изпълняван съвместно от МРРБ и ПРООН, вече са обновени 47 многофамилни жилищни сгради с въведени мерки за енергийна ефективност. Обновителните дейности са на обща стойност 10,5 млн. лв. В ход е обновяването и на още 3 сгради, допълни той, дейностите по които трябва да приключат до края на 2011 г.

Това каза зам.-министър Николай Нанков при откриването на семинар „Ефективно правно регулиране - европейско развитие, национални политики и практики за енергийна ефективност на сгради”, организиран от Камара на енергийните одитори.

Проектът е сред различните инициативи, с които МРРБ подкрепя повишаването на енергийната ефективност в България. Изпълнението им ще допринесе за постигането на целите, заложени в Националната стратегия за енергийна ефективност, Енергийната стратегия на Република България до 2020 г. Национална програма за обновяване на жилищните сгради в Република България 2006-2020 в контекста Стратегия 2020 на Европейския съюз.

През юли т.г. МРРБ обяви схема „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” по линия на Оперативна програма “Регионално развитие” с разполагаем ресурс по схемата 63 млн. лв., припомни зам.-министър Нанков.

Предстои избор на Фонд за жилищно обновяване, който ще предоставя заеми и гаранции по заеми на сдружения на собственици за внедряване на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на 36-те общини в България, поясни още той и допълни, че изпълнението на проекта по схемата трябва да бъде подготвено до края на годината от дирекция „Жилищна политика” в министерството.